Вие сте тук

Борисов: Не сме спрели комуникацията относно "Южен поток"

сряда, 3 Юни, 2015 - 14:13

Не сме спрели комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Руската Федерация и считаме, че това е правилната политика. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на финансите Владислав Горанов ще присъстват на енергиен форум в Санкт Петербург през този месец.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Народното събрание по време на блицконтрола, предаде БГНЕС.

Борисов бе попитан дали участието на Петкова и Горанов означава, че има известно затопляне в охладнелите ни отношения с Русия. В отговор Борисов заяви, ние спазваме стриктно правилата, които трябва да спазваме като член на Европейския съюз и НАТО и не считаме, че това е охладняване от нашата страна. България е една от 28-те държави, подкрепили санкциите, но винаги сме казвали, че искаме да изградим газов хъб и сме поддържали тази линия.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски наскоро беше на икономически форум в Русия, преди това на друг форум беше и социалният министър Ивайло Калфин, каза Борисов. Сега са поканени други двама министри - Горанов и Петкова и те също ще отидат на форума, обяви Борисов. "Не сме спрели комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Руската Федерация и считаме, че това е правилната политика", каза Борисов.

По отношение на "Южен поток" Борисов каза, че все още нямаме официално съобщение, че проектът е прекратен, а хората в Бургас всеки ден наблюдават, как се теглят тръби и морската част се строи.

Санкциите и контрасанкциите удрят и двете страни, каза по-късно Борисов в отговор на въпрос от АБВ. Спазването на Минското споразумение е задължително. Не случайно Меркел, Оланд ежедневно казват, че спазването ще доведе до падане на санкциите. Изисква се волята и на двете страни, каза Борисов. По думите му, в Украйна загиват хора и макар вече ситуацията да е "горе долу спокойна", тя е далеч от желаното. "Ние не сме предизвикали с нищо руската страна в нашите действия", каза Борисов и повтори, че участваме на всички форуми, на които сме поканени.

Нека си гледаме българския интерес, а той е 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да им се продължи животът, каза Борисов и отчете, че за щастие за момента, със съдействието на руската страна, всичко върви по план. "Дай Боже санкциите в края на тази година да изиграят своята роля, да паднат и да се възстановят добрите отношения", пожела си Борисов.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.