Вие сте тук

Борисов: Не сме спрели комуникацията относно "Южен поток"

Дата на публикуване: 
сряда, 3 Юни, 2015 - 14:13

Не сме спрели комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Руската Федерация и считаме, че това е правилната политика. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на финансите Владислав Горанов ще присъстват на енергиен форум в Санкт Петербург през този месец.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Народното събрание по време на блицконтрола, предаде БГНЕС.

Борисов бе попитан дали участието на Петкова и Горанов означава, че има известно затопляне в охладнелите ни отношения с Русия. В отговор Борисов заяви, ние спазваме стриктно правилата, които трябва да спазваме като член на Европейския съюз и НАТО и не считаме, че това е охладняване от нашата страна. България е една от 28-те държави, подкрепили санкциите, но винаги сме казвали, че искаме да изградим газов хъб и сме поддържали тази линия.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски наскоро беше на икономически форум в Русия, преди това на друг форум беше и социалният министър Ивайло Калфин, каза Борисов. Сега са поканени други двама министри - Горанов и Петкова и те също ще отидат на форума, обяви Борисов. "Не сме спрели комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Руската Федерация и считаме, че това е правилната политика", каза Борисов.

По отношение на "Южен поток" Борисов каза, че все още нямаме официално съобщение, че проектът е прекратен, а хората в Бургас всеки ден наблюдават, как се теглят тръби и морската част се строи.

Санкциите и контрасанкциите удрят и двете страни, каза по-късно Борисов в отговор на въпрос от АБВ. Спазването на Минското споразумение е задължително. Не случайно Меркел, Оланд ежедневно казват, че спазването ще доведе до падане на санкциите. Изисква се волята и на двете страни, каза Борисов. По думите му, в Украйна загиват хора и макар вече ситуацията да е "горе долу спокойна", тя е далеч от желаното. "Ние не сме предизвикали с нищо руската страна в нашите действия", каза Борисов и повтори, че участваме на всички форуми, на които сме поканени.

Нека си гледаме българския интерес, а той е 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да им се продължи животът, каза Борисов и отчете, че за щастие за момента, със съдействието на руската страна, всичко върви по план. "Дай Боже санкциите в края на тази година да изиграят своята роля, да паднат и да се възстановят добрите отношения", пожела си Борисов.