Вие сте тук

Русия отправя нови заплахи към Запада

сряда, 17 Юни, 2015 - 10:23
Тема: 

Русия ще бъде принудена да насочи въоръжените си сили "срещу онези територии, от които идва заплаха". Това заяви Владимир Путин, след като бе съобщено, че Съединените щати се канят да разположат тежко въоръжение в няколко източно и централноевропейски държави, предаде БНР „Русия трябва да реагира подобаващо, когато възниква някаква заплаха от съседна държава, и да преустрои въоръжените си, за да неутрализира тази заплаха. Ако някой поставя под заплаха наши територии, то ние трябва да насочим нашите ударни средства към тези територии, от които произлиза заплахата. Не ние се приближаваме нанякъде, а НАТО се приближава до нашите граници”, заяви Путин.

Часове по-рано Путин обяви, че Москва ще увеличи ядрения си арсенал през тази година с 40 междуконтинентални ракети. Той каза, че руската армия ще започне в близките месеци изпитания на нов радар за ранно предупреждение, ориентиран в западна посока, а подобно съоръжение ще бъде изградено и за източното направление.

Изявлението предизвика негативна реакция от НАТО и САЩ. Държавният секретар Джон Кери коментира, че новината го обезпокоява: Разбира се, че ме обезпокоява. В сила е споразумението СТАРТ. Опитваме се да се движим в обратната посока. От 90-те години налице има огромно сътрудничество, що се отнася до унищожаването на ядрените оръжия, които са разположени на бившите територии на Съветския съюз. Никой не иска да види връщане назад. Мисля си, че никой не иска да се върне в Студената война.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също критикува решението на Русия да подсили ядрения си арсенал: Тази войнствена риторика е неоправдана, опасна и има дестабилизираща роля, каза Столтенберг.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.