Вие сте тук

Рекорден ръст на бежанците по света

Дата на публикуване: 
петък, 19 Юни, 2015 - 11:10
Тема: 

Почти 60 милиона души са прогонени от домовете си през изминалата година, сочи доклада на ВКБООН, агенцията на ООН за бежанците. Разпространен доклад на организацията показва, че броят на разселените по света вследствие на войни, конфликти и преследване е достигнал до най-високите регистрирани някога нива и нараства бързо, съобщава бТВ.

Новият Годишен доклад на ВКБООН за глобалните тенденции показва стремително нарастване на хората прокудени от своите домове – към края на 2014 г. броят им е 59.5 милиона, при 51.2 милиона една година по-рано и 37.5 милиона преди десет години. Увеличението спрямо 2013 г. е най-голямото регистрирано някога за една година.

Основният ръст започва от началото на 2011 г., когато избухва войната в Сирия, превърнала се в най-мощния самостоятелен двигател на разселване в света. През 2014 г., всеки ден средно 42 500 души са ставали бежанци, търсещи убежище или вътрешно разселени лица, което представлява четирикратно увеличение само за четири години.

Всеки 122–ти човек по света е бежанец, вътрешно разселен или търсещ убежище. Ако това бе населението на една страна, тя щеше да е 24-та по големина в света.

Докладът на Върховния комисариат на ООН за бежанците показва, че броят на бежанците и вътрешно разселените нараства като тази тенденция се наблюдава в регион след регион. През последните 15 години са избухнали или са били подновени поне 15 конфликта. Малко от тях са намерили решение, а повечето продължават да генерират ново разселване.

През 2014 г. едва 126 800 бежанци са могли да се завърнат по домовете си – най-скромният брой от 31 години насам.

Докладът на ВКБООН за световните тенденции показва, че само през 2014 г. 13.9 милиона души са се присъединили към разселеното население – четири пъти повече в сравнение с 2010 г.

По света е имало 19.5 милиона бежанци (при 16.7 милиона през 2013 г.), 38.2 милиона, разселени в границите на своите страни (при 33.3 милиона през 2013 г.) и 1.8 милиона чакащи решение по молби за убежище (при 1.2 милиона през 2013 г.). Тревожното е, че над половината от бежанците по света са деца.

„Свидетели сме на фундаментална промяна – неуправляемо навлизаме в ера, в която мащабът на глобалното принудително разселване и на необходимите ответни действия са такива, че пред тях бледнее всичко виждано досега“, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш.

„Ужасяващо е, че от една страна тези, които разпалват конфликти, стават все по-безнаказани, а от друга страна международната общност изглежда напълно неспособна да работи заедно за прекратяване на войните и за въвеждане и запазване на мира”, коментира той.