Вие сте тук

Една година от свалянето на пътническия самолет над Украйна

Дата на публикуване: 
петък, 17 Юли, 2015 - 10:55
Тема: 

Днес се навършва една година от трагедията със сваления самолет на Малайзийските авиолинии над Украйна. Загинаха 298 пътници и екипажа. Австралийска телевизия разпространи видеокадри, заснети минути след падането на самолета, предаде бТВ.

Според медията кадрите са заснети от проруски сепаратисти. Те били изпратени да търсят украински пилоти, катапултирали след свалянето на военен самолет. На място бойците осъзнават, че са поразили пътническа машина.

Записът е 17 минути, но медията показва кратка версия. Виждат се въоръжени лица, които обикалят останките и пребъркват багажа на пътниците. Кадрите са заснети с телефон и в същото време се провежда телефонен разговор. Чува се и възклицание: „Кой им дава коридор?!”

Самолетът, летящ от Амстердам до столицата на Малайзия, бе свален на 17 юли миналата година над Източна Украйна. По същото време там се водеха боеве между украинските сили и проруските сепаратисти.

Холандия иска създаването на международен трибунал, който да посочи и накаже виновниците за свалянето на пътническия самолет над Украйна..

Русия се възпротиви на идеята за трибунала, като я нарече контрапродуктивна.