Вие сте тук

България ще приема бежанци от ЕС

вторник, 21 Юли, 2015 - 09:46

Страните от ЕС не спазиха обещанието си доброволно да приемат 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция. Срещата на вътрешните министри на общността приключи с ангажимент за вътрешно разселване на почти 8 хиляди по-малко от очакваното. Австрия и Унгария категорично отказаха да дадат подслон на чужденци, а България прие общо 500, коментира БНР.

България ще приеме доброволно 500 бежанци по новата миграционна схема на ЕС за разпределение, съобщи след срещата на вътрешните министри на ЕС вицепремиерът Румяна Бъчварова. Страната ни настояваше за специално отношение и беше против предложената първоначално квота от общо 788 души.

Според Бъчварова аргументите на правителството са били чути: В сравнение с първоначално определения брой ние имаме около 33 процента по-нисък брой на тези, които трябва да приемем, и по релокацията, и по презаселването. Мисля, че това доказва, че нашите аргументи са били чути. В същото време изразихме и подкрепата си за солидарността, и готовността си да помогнем на най-засегнатите държави. 500 е точният брой, който е за България, сравнено с около 750 при първоначално определената бройка, обясни Румяна Бъчварова.

Тепърва ще се уточнява списъкът с лица, предимство ще има за сирийци, иракчани, еритрейци и сомалийци.  450 ще дойдат у нас от Италия и Гърция, а още 50 от други места до конфликтни зони.

Унгария сама си оредели специален статут и не пожела изобщо да приема бежанци  - както от Италия и Гърция, така и от всякъде другаде. Освен това ЕС определи страните от Западните Балкани като „сигурни“, което ще позволи на Будапеща да отказва по-лесно молби за убежище на техните граждани, влизащи нелегално през сръбската граница.

Австрия също отказа на Рим и Атина, като се съгласи само да даде хуманитарно убежище на 1900 души, намиращи се извън Европа.

След като повечето държави намалиха броя на исканите от тях места за настаняване, целта от 40 хиляди не беше достигната, призна външният министър и ротационен председател от Люксембург Жан Аселборн: Цифрите говорят сами – на моменти са разочароващи и дори засрамващи, но не за ЕС, а за съответните държави-членки.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обеща да намери място на оставащите почти 8 хиляди бежанци до края на годината, но отказа да уточни как точно ще стане това.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.