Вие сте тук

НАТО подкрепя Турция в борбата с "Ислямска държава"

вторник, 28 Юли, 2015 - 16:31

НАТО подкрепя Турция в борбата с "Ислямска държава", но Анкара не е поискала военна помощ, заяви Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

" Турция не се е обръщала за военна помощ. Турция е силна страна от НАТО, която има втората по численост и ефективност армия в Алианса", подчерта Столтенберг. Той отбеляза също, че повечето водещи страни от НАТО "вече влизат в международната коалиция, водеща борба с "Ислямска държава".

Генералният секретар изрази съболезнования на турския народ и правителство за неотдавнашните нападения в страната, причинили човешки жертви. Столтенберг заяви, че тероризмът във всичките му форми никога не може да бъде оправдан, като подчерта, че НАТО ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Турция в борбата с тероризма и преди всичко с "Ислямска държава".

"Тероризмът е заплаха за сигурността на НАТО, заплаха за международната сигурност и стабилност. Алиансът много внимателно следи ситуацията на южната си граница, ние заедно напълно подкрепяме Турция в борбата с тероризма", каза той. Столтенберг обаче посочи, че НАТО не участва в усилията на Турция за създаване на буферна зона на сирийската граница за борба с "Ислямска държава", като подчерта, че това е двустранна инициатива на Турция и САЩ.

Днешното заседание, свикано по искане на Турция от 26 юли, е едва петото по рода си, откакто преди 66 години бе основан политическият и военен съюз, отбеляза Асошиейтед прес. Уставът на НАТО дава право на страните членки да поискат извънредни консултации, ако смятат, че териториалната им цялост, политическата независимост или сигурността им са застрашени.

В изявление, огласено след заседанието, постоянните представители на 28-те страни членки на НАТО обещаха "силна солидарност" с Турция след серията терористични нападения в страната, предаде ДПА. Те посочиха, че са обсъдили "заплахите срещу Турция" и ще продължат да следят много внимателно развитията на югоизточната граница на НАТО.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.