Вие сте тук

Кръвопролитни нападения в Истанбул и в югоизточната част на Турция

понеделник, 10 Август, 2015 - 14:25

Със самоубийствен атентат срещу полицейски участък в Истанбул, последван от престрелка, въоръжено нападение срещу американското консулство в града и две отделни атаки в окръг Шърнак в югоизточната част на страната започна днешният ден в Турция, съобщава БТА.

Нападение с кола бомба беше извършено около 1 ч. тази нощ в истанбулската община Султанбейли от атентатор самоубиец, който се взриви край полицейски участък в квартал Фатих, съобщиха местните медии и световните агенции. При нападението бяха ранени десет души, от които трима полицаи, и по всяка вероятност е загинал атентаторът. Атаката причини частично срутване на полицейската сграда, чийто горен етаж е помещавал жилища на полицаи. Нанесени са материални щети по околните здания и на много автомобили. Полицията работи по версията, че атентатът може да е извършен от Кюрдската работническа партия (ПКК), която напоследък засили нападенията в страната, писа местният печат.

Самоубийственият атентат бе последван от въоръжено нападение няколко часа по-късно, около 6.45 ч., срещу полицаите, извършващи оглед на мястото на нападението. Полицията отговори на огъня незабавно. При възникналата престрелка, която продължила над два часа, бяха убити един полицай и двама нападатели. По данни на частната агенция Доган загиналият е Беязът Чекен, началник на отдела за обезвреждане на бомби, а самоличността на двамата убити нападатели се установява.

Междувременно бе съобщено, че две неизвестни лица са открили огън срещу сградата на американското консулство в Истанбул, без никой да пострада. Двамата - един мъж и една жена, първоначално успели да избягат от местопрестъплението, но по-късно жената беше задържана, предаде частната турска телевизия НТВ. Води се операция за залавянето и на другия извършител.

Градусът на напрежението остава висок и в Югоизточна Турция - обичайна арена на боевете между бойците на ПКК и турските сили.

Бунтовници на нелегалната кюрдска организация са обстрелвали военен хеликоптер в окръг Шърнак (Югоизточна Турция) с притововъздушни оръдия и гранатомети, при което един войник е бил убит, а седем ранени, съобщи турската армия в комюнике, цитирано от Ройтерс. В района е предприета операция с въздушна подкрепа за неутрализиране на нападателите. Бойни хеликоптери нанасят удари в зоната, в която са избягали бунтовниците от ПКК, предприели нападението, информираха турските медии.

По-късно стана известно и за друго нападение в същия югоизточен окръг. Четирима полицаи бяха убити, а един ранен при нападение, което местните власти приписаха на "сепаратистката терористична организация", както наричат ПКК. Атаката е била извършена около 9 часа днес с мина, взривена дистанционно при преминаването на полицейски брониран автомобил в района на град Силопи.

В средата на юли ПКК обяви, че започва нападения заради нарушения на примирието от 2013 г. от страна на турските сили за сигурност. Ситуацията се влоши още повече, откакто турската армия започна да нанася въздушни удари по лагери на ПКК в Северен Ирак и в Югоизточна Турция.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.