Вие сте тук

СИРИЗА ще се стреми към абсолютно мнозинство в новия парламент

понеделник, 31 Август, 2015 - 10:36
Тема: 

Целта на радикалната левица Сириза на предсрочните парламентарни избори на 20 септември е да получи „силен мандат, абсолютно мнозинство”, за да може да управлява следващите четири години, заявява бившият премиер и партиен лидер Алексис Ципрас в интервю, цитирано от „Дарик”.

Изборите са възможност да се излезе от тясната двупартийност Нова демокрация - Пасок, двете партии, които господстваха на гръцката политическа сцена през последните четири десетилетия... Жизнено важно e да не се връщаме назад, а да направим скок напред, изтъква Ципрас в интервюто.

С аванс от 1 до 3,5 пункта, според анкетите, пред главния си противник Нова демокрация Сириза има малки шансове да получи абсолютно мнозинство. Тя ще бъде принудена да търси съюзници, за да сформира коалиционно правителство, както направи след победата си на 25 януари. Ципрас обаче изключва каквото и да било сътрудничество с партиите от старата политическа система, и казва, че единствено партията Независими гърци, неговия партньор в правителството в продължение на осем месеца, може да играе тази роля.

Въпреки обещанията си да сложи край а суровите икономии в Гърция Ципрас подписа през юли в Брюксел споразумение с кредиторите за продължаването им.
На въпрос за причините, поради които не е поискал прошка от гръцкия народ, Ципрас отвръща: Защо трябва да искам прошка? Борих се с цялата си душа да остана верен на мандата на гръцкия народ, мнозинството не иска излизане от еврозоната - тази заплаха бе размахана от кредиторите ЕС и МВФ, оправдава се той.

Алексис Ципрас заявява, че е трябвало да се изправи срещу икономическа война и че в крайна сметка не е успял да удържи победа срещу всички чудовища, да поправи всички проблеми на страната, които старата политическа система е предизвикала: корупцията, укриването на данъци, корумпираните политици.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.