Вие сте тук

ЕК ще приеме предложения за мигрантската криза

вторник, 8 Септември, 2015 - 09:33

Очаква се на изнесено заседание днес в Страсбург Европейската комисия формално да одобри новите си предложения за задължителен прием на бежанци. Планът за справяне с миграцията ще бъде представен в сряда пред евродепутатите от председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, съобщава БНР.

Въпреки изтеклите в пресата различни варианти, окончателният план, кой - колко бежанци да приеме, още не е финализиран. Става въпрос за две отделни законодателни инициативи.

1. Извънредна схема за спешно разпределение на 120 хиляди души, вече навлезли на европейска територия. Тя се прибавя към предишното предложение на Юнкер за разселване на квотен принцип на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция. Само че, в новото ще се преместват и хора, дошли през границата в Унгария.

2. Постоянно действащ механизъм за вътрешно разпределяне на бежанци, който да се активира автоматично, когато броят им в някоя от периферните държави с външни граници значително нарасне.

Все още от Комисията не уточняват, дали ще публикуват техническите документи още днес, или ще изчакат речта на председателя Юнкер пред Европарламента в сряда сутрин. Предполага се, че той ще настоява бъдещите квоти да са задължителни, независимо от броя бежанци, които ще се разселват. Неофициално се твърди, че дори има предложения, държавите, които откажат да изпълнят квотата си, да плащат определена сума, с която да се компенсират останалите държави за издръжката на бежанците. Планът трябва да разкрие дали процентно дяловете за различните държани ще се запазят и въз основа на какви критерии ще се изчислява тяхната способност да интегрират сирийци, иракчани и еритрейци. Изключение правят Великобритания Дания и Ирландия, които са си извоювали по договор да не участват.

В програмата по миграция се очакват и конкретни идеи за подсилване на пограничната агенция ФРОНТЕКС, която да получи повече власт от суверенните правителства да връща нелегални имигранти обратно в родината.

Някои от основните предложения на Комисията се нуждаят от одобрение от евродепутатите, а за други парламентът само ще бъде консултиран. Квотната задължителна система обаче трябва да се приеме с квалифицирано мнозинство от вътрешните министри на ЕС на 14 септември.

По неофициални разчети, тиражирани в днешния печат, България ще трябва да приеме още 1 600 души в допълнение към близо 600, за които вече се съгласи. Против задължителните квоти се обявяват Унгария, Полша, Чехия и други държави в съюза.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.