Вие сте тук

Белгия обмисля да се включи във военни действия в Сирия, дори без мандат от ООН

Дата на публикуване: 
петък, 11 Септември, 2015 - 11:00

Белгия обмисля включването си във военна операция срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, дори и без мандат на ООН, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявления на вицепремиера и министър на външните работи Дидие Рейндерс, предава БТА.

Пред комисия на федералния парламент Рейндерс е уточнил, че действието с мандат от световната организация е за предпочитане, но няма да бъде задължително. Той е пояснил, че дори ООН да не даде разрешение за такива действия, те все пак ще бъдат в рамките на международното право.

Отбелязва се, че плановете са Белгия да се включи в подобна операция с въздушни удари. В края на миналата година шест белгийски изтребителя Ф-16 бяха изпратени в Йордания, откъдето излитаха, за да нанасят удари по ИД в Ирак. Мисията бе временно преустановена след осем месеца с обяснението, че бюджетът на военните е недостатъчен.

Рейндерс е коментирал, че ударите в Сирия ще целят ИД да не се установява трайно там. Според него четирите години на бездействие на международната общност след началото на сирийския конфликт са показали, че това не е решение и е време нещо да се промени.

По повод вълните мигранти, прогонени и от военната обстановка в Сирия, белгийският премиер Шарл Мишел се срещна снощи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата не направиха изявления след срещата, но според белгийските медии Мишел е призовал ЕК да окаже натиск страните от Източна Европа да поемат по-справедлив дял в разпределението на мигрантите. В сряда ЕК предложи нова задължителна схема за разселването на мигранти, според която Белгия следва да приеме още 6418 души, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария.

Белгийският държавен секретар за миграцията Тео Франкен съобщи, че страната обмисля разкриването на 8000 допълнителни места за прием на кандидати за убежище. Местата ще бъдат обособени вероятно в казарми, но се очаква да бъдат на свободен режим и да бъдат на разположение на чужденците за периода, в който очакват решение по внесените молби за получаването на статут.