Вие сте тук

Белгия обмисля да се включи във военни действия в Сирия, дори без мандат от ООН

петък, 11 Септември, 2015 - 11:00

Белгия обмисля включването си във военна операция срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, дори и без мандат на ООН, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявления на вицепремиера и министър на външните работи Дидие Рейндерс, предава БТА.

Пред комисия на федералния парламент Рейндерс е уточнил, че действието с мандат от световната организация е за предпочитане, но няма да бъде задължително. Той е пояснил, че дори ООН да не даде разрешение за такива действия, те все пак ще бъдат в рамките на международното право.

Отбелязва се, че плановете са Белгия да се включи в подобна операция с въздушни удари. В края на миналата година шест белгийски изтребителя Ф-16 бяха изпратени в Йордания, откъдето излитаха, за да нанасят удари по ИД в Ирак. Мисията бе временно преустановена след осем месеца с обяснението, че бюджетът на военните е недостатъчен.

Рейндерс е коментирал, че ударите в Сирия ще целят ИД да не се установява трайно там. Според него четирите години на бездействие на международната общност след началото на сирийския конфликт са показали, че това не е решение и е време нещо да се промени.

По повод вълните мигранти, прогонени и от военната обстановка в Сирия, белгийският премиер Шарл Мишел се срещна снощи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата не направиха изявления след срещата, но според белгийските медии Мишел е призовал ЕК да окаже натиск страните от Източна Европа да поемат по-справедлив дял в разпределението на мигрантите. В сряда ЕК предложи нова задължителна схема за разселването на мигранти, според която Белгия следва да приеме още 6418 души, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария.

Белгийският държавен секретар за миграцията Тео Франкен съобщи, че страната обмисля разкриването на 8000 допълнителни места за прием на кандидати за убежище. Местата ще бъдат обособени вероятно в казарми, но се очаква да бъдат на свободен режим и да бъдат на разположение на чужденците за периода, в който очакват решение по внесените молби за получаването на статут.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.