Вие сте тук

По молба на руската страна в МВнР е проведена среща на представители на дирекцията "Консулски отношения" с дипломати от посолството на Руската федерация

Дата на публикуване: 
петък, 11 Септември, 2015 - 10:41
Тема: 

По молба на руската страна в МВнР бе проведена среща на представители на дирекцията "Консулски отношения" с дипломати от посолството на Руската федерация, съобщи пресцентърът на МВнР, цитиран от БТА.

По време на срещата руските представители са поискали разяснения във връзка с отказа за предоставяне на разрешение за прелитане в българското въздушно пространство на военнотранспортни самолети, собственост на Главния щаб на ВВС на Руската федерация, в периода 1-24 септември т.г.

На руската страна са предоставени съответните разяснения. Българската страна е използвала срещата, за да изложи още веднъж предложението на министъра на външните работи Даниел Митов руските самолети, за които се твърди, че ще транспортират хуманитарна помощ за Сирия, да бъдат проверени при междинно кацане на българско летище. Българската страна се ангажира за максимално бързо инспектиране на товара, се посочва в съобщението.

Министерството на външните работи използва случая, за да отхвърли по най-категоричен начин внушенията на говорителя на руското външно министерство за позицията на нашата страна, заявяват от МВнР. България не е и няма намерение да възпрепятства преминаването през нейна територия на хуманитарна помощ за Сирия и приятелския сирийски народ. В същото време България има международноправни задължения да не допусне транспортирането на въоръжения за режима в Сирия, произтичащи от решения на Европейския съюз, се посочва в съобщението на външно министерство.