Вие сте тук

ЕК приветства резолюцията на парламента за бежанците

Дата на публикуване: 
четвъртък, 17 Септември, 2015 - 15:47
Тема: 

Днес Европейският парламент направи важна стъпка като гласува в подкрепа на предложението на Комисията за преразпределение от Италия, Гърция и Унгария на 120 000 души в явна нужда от международна закрила, съобщават от ЕК.  

Комисията приветства този положителен вот и е особено благодарна на Парламента за неговата бърза реакция само в рамките на седмица след като предложението бе направено.

Днешното гласуване отваря възможност на Съвета да приеме предложения механизъм за спешно преразпределение на бежанци. Комисията настоява страните членки да вземат необходимите решения на извънредния Съвет по правосъдие и вътрешен ред, който ще се състои на 22 септември 2015 г.

На последния Съвет по правосъдие и вътрешен ред от 14 септември 2015 г. мнозинството от страните изразиха желание да се пристъпи възможно най-скоро към споразумение за преразпределение.

Ако Съветът приеме решение във вторник, 22 септември, Европейската комисия има готовност да започне работа с държавите членки и съответните европейски агенции за незабавното преразпределение на бежанци, като по този начин ще се намали натиска върху най-засегнатите държави