Вие сте тук

Давутоглу: Парламентарните избори в Турция ще се състоят „независимо от всичко“

Дата на публикуване: 
понеделник, 12 Октомври, 2015 - 14:16

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обеащ, че предвидените за 1 ноември парламентарни избори ще се състоят , въпреки двойния атентат в Анкара, отнел живота на 97 души.
„Ние ще проведен изборите, независимо от всичко“, каза той в интервю за местната телевизия NTV, цитиран от Агенция "Фокус".

Портал Европа ви припомня, че при атентат в Анкара по време на многолюден митинг бяха убити почти 130 души и ранени близо 250. Страната е в тридневен траур за жертвите на най-смъртоносния атентат в историята на Турция, но това не намали напрежението и има сблъсъци между полицията и демонстранти, обвиняващи за случилото се властите.

Първите факти сочат, че групировката "Ислямска държава" стои зад двете експлозии в Анкара, коментира в. "Капитал"

Страната трябва да гласува на предсрочни парламентарни избори на 1 ноември и високопоставен правителствен представител казва за Reuters, че вотът няма да се отлага и такъв вариант дори не се обсъжда. "Заради повешения риск вече е допълнително засилена сигурността на предизборните събрания и шествия", добавя той. В неделя на подстъпите към площада, където стана атентатът, имаше кордони от доброволци, които проверяваха пристигащите за протестен митинг.

В събота, малко след 10 часа сутринта почти едновременно избухнаха две експлозии сред множеството симпатизанти на профсъюзи, професионални, леви и кюрдски организации. По данни на властите жертвите в неделя привечер бяха 95, но според водещата умерена прокюрдска Народна демократическа партия (HDP), която бе сред организаторите, загиналите са 128 и все още има хора в тежко състояние в интензивното отделение на болниците.

В неделното утро хиляди се събраха на протест на същото място сред скандирания "Ердоган е убиец, полицията са убийци!". Части за борба с безредиците и камиони с водни оръдия бяха препречили достъпа до правителствения квартал на столицата. Полицаи попречиха със сила в събота на хора, пристигнали да положат карамфили на мястото на трагедията.

Президентът Реджеп Ердоган прекъсна посещението си в Туркменистан и заяви, че "подобно на други нападения това е прицелено в нашето единство, братство и бъдеще".

Най-популярният кюрдски лидер Селяхатин Демирташ директно заяви, че атентатът е част от същата кампания като бомбеното нападение срещу митинг на HDP в Диарбекир преди изборите през юни и бомбата в Суруч, след която се разпадна крехкото примирие с ПКК. Кюрдите обвиняват Ердоган, че с последвалото рязко засилване от юли насам на въоръжената кампания срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) опитва да раздуха националистически страсти и така да върне парламентарното мнозинство на управляващата партия.

Премиерът Ахмет Давутоглу казва, че това са провокации, и по-предпазливо говори за версии атентатът пред старата жп гара на Анкара да е дело на ислямисти, кюрдски екстремисти или крайнолеви радикали. Чуват се и версии за нападение от крайни националисти.

Турски бойни самолети бомбардираха в Северен Ирак и Югоизточна Турция цели на Кюрдската работническа партия малко след атентата в Анкара и след като групировката обяви, че в едностранно примирие е наредила на бойците си да не започват сражения, ако не са нападнати.

"Примирието на ПКК не означава нищо за нас. Операциите продължават без прекъсване", казва представител на силите за сигурност, цитиран от Reuters. Източник на агенцията допълва, че в неделя в Северен Ирак са били убити 30-35 бойци на групировката, смятана в Турция, Европа и САЩ за терористична. В събота в провинция Диарбекир са били убити други 13 бойци.

Примирието на ПКК се очакваше и тя го обяви в името на "честни и справедливи избори", но това стана след експлозиите, отнели живота на близо 130 души в столицата. Това е само тактически ход преди изборите, правителството настоява бойците да сложат оръжие и да напуснат Турция, каза вицепремиерът Ялчън Акдоган. Примирието от март 2013 г. се разпадна през юли 2015 г. и в сраженията след това загинаха стотици хора и от двете страни.

"Страната рискува да затъне в кървава баня", предупреди в коментара си на събитието британското списание Economist. Правителствени представители все по-често описват умерената HDP като терористична организация, а националисти нападат офиси на партията и опожариха няколко от тях.

Попадането във водовъртежа на насилието стана бързо и изненадващо, допълва изданието. "В по-стабилните държави националният траур може да доведе до помирение. В Турция изглежда, че напред излизат гневът и ускореното пропадане в насилие", пише Economist.