Вие сте тук

Словения предупреди, че няма да приема неограничен брой имигранти

понеделник, 19 Октомври, 2015 - 13:12

Словения отказа да приеме повече от 1000 имигранти, идващи от Хърватия след като дневната квота бе запълнена, предаде Агенция Франс Прес.

„Ограничаваме броя на имигрантите, които ще приемем на територията си“. Това обяви секретарят на вътрешното министерство на Словения. По думите му държавите, които са на пътя на бежанския поток като Хърватия, Сърбия и Македоня трябва да положат усилия да забавят имигрантите, коментира телевизия Европа.

Словения предупреди, че няма да приема неограничен брой имигранти, които пресичат границите й като допълни, че Хърватия, Сърбия и Македония по всяка вероятност ще трябва да предприемат стъпки за забавянето на потока, съобщава Асошиейтед прес.

 „Не можем да приемаме неограничен брой имигранти, ако знаем, че те не могат да продължат пътя си. Вярвам, че Хърватия, Сърбия и Македония също ще трябва да вземат мерки“, каза Бостян Шефич - секретар в Министерството на вътрешните работи.

Властите в Любляна съобщиха, че могат да приемат до 2000 души на ден. Унгария съобщи, че след затварянето на границата с Хърватия рязко е намалял притока на мигранти в страната. От началото на годината в Унгария са пристигнали близо 400 000 нелегални мигранти.

Хърватската полиция вече блокира в неделя пътя на няколко десетки мигранти, които се опитаха да влязат на нейна територия от Сърбия. Мигрантите бяха спрени в нивите с царевица, през които обикновено минаваха от средата на месец септември.

Вътрешното министерство в Скопие от своя страна съобщи, че за последните три месеца от Гърция в Македония са пристигнали над 152 000 души. Всички те идват организирано с автобуси или влакове до македонския граничен град Гевгелия.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.