Вие сте тук

Словения въведе механизма на ЕС за гражданска защита, заради бежанската криза

Дата на публикуване: 
петък, 23 Октомври, 2015 - 10:38

Словения въведе механизма за гражданска защита на Европейския съюз в опит да се справи с кризата, съобщи говорителката на Европейската комисия Наташа Берто. Решението бе взето след визитата на еврокомисаря по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос. Механизмът предвижда страните-членки на ЕС да получават нефинансова помощ в периода след непосредствената катастрофа, предаде БНР.

Властите в Словения поискаха да получат палатки, одяла, чаршафи и друг вид пособия за спешни нужди. Страните от ЕС, които са изправени пред мигрантския проблем, имат допълнителни възможности за получаване на помощи - спешна финансова помощ и план за трансфер на бежанците във вътрешността на ЕС.

След разговори в Любляна със словенския министър на вътрешните работи Весна Жнидар, Аврамопулос заяви, че Австрия, Германия, Италия, както и страните от Вишеградската група - Полша, Чехия, Словакия и Унгария са изразили готовност да окажат незабавно помощ.

Междувременно словенският премиер Миро Церар отправи тежки обвинения срещу съседна Хърватия. Според него властите в Загреб се отнасят „неевропейски“ и умишлено изпращат мигрантите на словенската граница. Церар твърди, че между двете държави на практика не съществува комуникация по този проблем.

От събота до вчера на обяд в Словения от Хърватия са пристигнали около 30 000 мигранти. След 16 септември от Сърбия в Хърватия са пристигнали над 230 000 души. Днес (петък) на граничния пункт между двете държава Баяково ще има среща на хърватския вътрешен министър Ранко Остойич и сръбския му колега Небойша Стефанович.