Вие сте тук

Томас де Мезиер: Започваме ускорена депортация

Дата на публикуване: 
петък, 23 Октомври, 2015 - 16:44

„Ускорената депортация започва една седмица преди планирания срок. Пакетът от мерки има за цел да намали формалностите и да ускори депортацията, както и да намали паричните възнаграждения“. Това заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер и изрично уточни, че броят на депортираните ще се увеличи, предаде БГНЕС. Той обаче не уточни с колко. Вътрешният министър без да дава подробности обяви, че управляващата коалиция е постигнала споразумение за създаването на т.нар. „транзитни зони“ за бежанците по германските граници. От друга страна още този уикенд влиза в сила опростената процедура за депортация на всички, които са получили отказ за получаване на убежище.

Томас де Мезиер каза, че се още няма договор с всички подробности около транзитните зони, но между коалиционните партньори има съгласие по границите да се прилага бързата процедура за хората, които нямат право на убежище. Агенция БГНЕС припомня, че германският вестник „Билд“ преди няколко дни съобщи, че транзитните зони ще бъдат преди всичко по границата с Австрия. Те ще бъдат от два типа – палатков и контейнерен. Зоните ще бъдат провъзгласени като екстериториални, т.е. не са част от държавната територия на страната, писа още „Билд“.

В тези палаткови селища само за няколко дни ще се решава дали някой ще бъде приет или върнат обратно. Всички не получили убежище ще бъдат връщани обратно в родината си – с влак, самолет или доброволно.