Вие сте тук

Засилване на офанзивата срещу ИДИЛ

Дата на публикуване: 
понеделник, 30 Ноември, 2015 - 10:14

Продължава офанзивата срещу джихадистката групировка “Ислямска държава”. Руски въздушни удари убиха най-малко 30 души в град Ариха, в Северозападна Сирия. Бомбардировката е част от засилените руски военни действия в близост до границата с Турция, коментира БНТ.

В отделни въздушни удари близо до границата с Турция, руски изтребители са ударили депо за камиони, при което са унищожени 10 ремаркета и са загинали петима души. Не е ясно дали между загиналите има членове на която и да е от ислямистките организации в района, според различни съобщения става дума предимно за цивилни жертви.

Германският министър на отбраната призова за създаването на „временен политически съюз“ против терористичната групировка „Ислямска държава“. Целта на коалицията е отслабването на групировката, ограничаване на нейното разпространение, унищожаване на терористичните тренировъчни лагери и възвръщането на контрола над окупираните градове.

Същевременно двама американски сенатори – републиканците Джон МакКейн и Линдзи Греъм призоваха Вашингтон да утрои броя на американските военни в Ирак до 10 хиляди. Те разкритикуваха стратегията на президента Барак Обама, която се основава на удари от въздуха и апелираха за изпращане на американски военни в Сирия като част от международните сухопътни сили за борба срещу “Ислямска държава”, които включват войници от Египет и Тунис.