Вие сте тук

ООН: Близо един милион мигранти са пристигнали в Европа по море от началото на годината

вторник, 22 Декември, 2015 - 11:04
Тема: 

Близо един милион нелегални мигранти, от които над 500 хиляди сирийци, са пристигнали в Европа по Средиземно море от началото на годината. Това заяви вчера върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

    На заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на хуманитарната ситуация в Сирия, Гутериш посочи, че Върховният комисариат на ООН за бежанците е провел анкета сред 1200 сирийски бежанци, резултатите от която са потвърдили, че Сирия изпитва огромно "изтичане на мозъци". "Осемдесет и шест процента от анкетираните имат средно образование. Почти половината от тях са учили в университети. Можете ли да си представите какви катастрофални последици ще има подобно масово изселване за перспективите за възстановяване на Сирия след конфликта", заяви Гутериш.

    Върховният комисар предупреди, че бежанците от Сирия в Близкия изток тънят в нищета и са принудени да търсят път към Европа. По данни на ООН и Световната банка, девет от десет сирийци в Йордания и Ливан живеят под прага на бедността. В много случаи на тях не им се позволява да търсят работа, в резултат на което без издръжка се оказват цели семейства. Само половината от всички деца бежанци ходят на училище, отбеляза Гутериш.

    Той призова за скорошно прекратяване на войната в Сирия и предупреди, че колкото по-дълго тя продължава, толкова по-тежки ще бъдат нейните последици.

    Хората, които отхвърлят сирийските бежанци, са "най-добрите съюзници" на джихадистите от "Ислямска държава" и други екстремисти, заяви Гутериш, цитиран от Ройтерс.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.