Вие сте тук

Депутатът от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган със забрана да влизат в Турция

четвъртък, 11 Февруари, 2016 - 15:05
Тема: 

Информацията е на БНР:

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Това съобщава турският всекидневник "Сабах", позовавайки се на официален отговор от турското посолство в София. 

Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт, гласи официалното съобщение на посолството.

Според медии в Турция мярката срещу Ахмед Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

Изданията припомнят агентурното минало на Доган, скорошната публикация на "Шпигел" за Пеевски и посочват, че контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, "опира до близкия с руските олигарси - Пеевски". 

Съпредседателят на ДПС Четин Казак коментира пред БНР, че очакват да получат потвърждение от официален орган за евентуална забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да пътуват в Турция:

Преди малко прочетохме в някои електронни медии за наличието на подобен казус. Бихме желали да се запознаем в детайли първо с истинността и второ с мотивите, ако има подобно решение и тогава ще получите коментар. Към момента очакваме да получим официално потвърждение от официален орган. За нас единственият меродавен източник, който ни дава основание да коментираме, е официален акт на компетентен орган, някакъв документ официален. Аз нямам информация някои от тях да е имал намерение да пътува. Все още не съм разговарял с господин Доган и господин Пеевски.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.