Вие сте тук

ЕС и Турция с общи принципи за бежанската криза

вторник, 8 Март, 2016 - 09:48
Тема: 

Европейският съюз съгласува с Турция основните принципи за съвместно разрешаване на миграционната криза, съобщава БНР.

След приключилата тази нощ в Брюксел среща между евролидерите и премиера на Турция - Ахмед Давутоглу, стана ясно, че Европейският съюз е готов да ускори изплащането на обещаните на Турция 3 милиарда евро за справяне с мигрантската криза.

Лидерите от Европейския съюз заявиха също така подкрепата си за Гърция в усилията й за справяне с хилядите блокирани мигранти на нейна територия и поеха ангажимент да окажат помощ на страната. Това е записано в декларация след извънредната среща на високо равнище. В документа се казва също, че Съюзът ще окаже подкрепа на страните нечленки от Западните Балкани за справяне с мигрантската криза.

Отправя се и призив за активизиране на борбата с трафикантите на мигранти.

Премиерът Бойко Борисов коментира:

Допълнителни 3 милиарда до 2018-а година, общо стават към 6 милиарда за Турция. 700 милиона, знаете, е Фондът за подпомагане, който от миналата седмица заработи. Поставихме изисквания и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница. В интерес на истината, всички колеги го отчетоха. Еталон е в момента България в тази област.

Турция е потвърдила намерението си да приема обратно нелегални мигранти, заловени в турски води.

Според българския министър-председател с приетите мерки от страна на Европейския съюз и Турция ще се ограничи до минимум дейността на трафикантите на хора:

Всеки сириец, който от Гърция, бъде върнат в Турция, ще се взема един директно от Турция за ЕС. Целта е по този начин да няма това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да вземат парите на тези хора и просто да се убие този мръсен бизнес. Иначе, реадмисията е нещо изключително важно, което между България и Гърция, България и Турция, съответно Турция и Гърция, ще е факт. Това са горе – долу важните неща.

По време на разговорите в Брюксел стана ясно още, че ЕС е готов да активизира процеса по либерализиране на визовия режим за турски граждани, както и преговорите за членство на Турция в Европейския съюз.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер коментира, че поисканата от Турция визова либерализация ще стане факт след изпълнението на съответните условия.

Лидерите на ЕС одобриха плана на Европейската комисия да бъде възстановено свободното движение на граждани в шенгенското пространство до края на тази година, каза още Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че „Балканският маршрут“ за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит.

Основните положения в обсъждания тази нощ план ще бъдат договорени до следващата среща на високо равнище, идната седмица, обяви германският канцлер Ангела Меркел.

Турският премиер Ахмед Давутоглу подчерта, че страната му не иска повече пари за справяне с мигрантската криза, а за справедливо поделяне на бремето.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.