Вие сте тук

Мнозинството от сърбите са против членството в ЕС

понеделник, 11 Април, 2016 - 10:06

71,6 процента от сърбите не одобряват присъединяване на страната към ЕС и НАТО, а над 55 процента смятат, че Сърбия трябва да се държи за Русия. Това показват данните от проучване на Б-92 и ЦеСИД, съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БНТ.

Същевременно 11,2 процента от анкетираните са съгласни с твърдението, че за Сърбия е добро присъединяването към ЕС и НАТО.

През последните години се забелязва ръст на евроскептицизма, но това е обичайна тенденция за страните кандидатки, коментира в. "Политика". Четиринадесет процента от анкетираните не са изказали мнение по този въпрос, уточнява изданието.

55,2 процента от анкетираните смятат, че Сърбия по традиция трябва да се държи за Русия, като подкрепата за тази страна постоянно нараства. Над 19 процента от анкетираните не са съгласни с това твърдение, докато нямащите мнение са 21,5 процента.

На въпрос коя е приоритетната тема на политиците в предизборната кампания, 38,5 процента от анкетираните са заявили, че това е жизненият стандарт и голямата безработица.

В Сърбия в полунощ изтече срокът за предаване на изборните листи за предсрочните избори, които ще се произведат на 24 април. На първо място в изборната бюлетина ще бъде листата "Александър Вучич - Сърбия побеждава", следвана от листата "За справедлива Сърбия - Демократическа партия". Под номер три ще бъде "Ивица Дачич - СПС, Единна Сърбия - Драган Маркович". Четвърта в бюлетината ще бъде листата "Д-р Воислав Шешел - СРП", съобщи Фонет.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.