Вие сте тук

Най-голямата среща на ислямски ръководители ще се проведе в Истанбул

Дата на публикуване: 
четвъртък, 14 Април, 2016 - 09:58

Представители на ръководствата на страните-членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) ще обсъдят в Турция борбата с „Ислямска държава”,  нарастването на ислямофобията в света, както и палестинския въпрос. Двудневната среща започва днес (четвъртък) в Истанбул под председателството на Турция, която ще ръководи организацията в следващите две години, предаде БГНЕС.

Това ще бъде най-мащабната среща, организирана в историята на ОИС. На нея ще участват рекорден брой участници. Общо 24 страни ще бъдат представени от своите държавни ръководители , между които Саудитска Арабия, Иран, Казахстан и Азербайджан. Правителствените ръководители на други девет страни също ще участват в разговорите. Основната тема в програмата на срещата е „План за действие до 2025 г.”, който беше разработен по-рано от организацията. Също така по искане на Ердоган страните ще излязат с т.нар. „Истанбулска декларация” след края на обсъжданията. Мотото на срещата е „Единство и солидарност в името на справедливостта и мира”.

В „Плана за действие до 2025 г” има повече от сто точки, повечето от които се отнасят до уреждане на конфликта в Близкия изток, ситуацията в Палестина и Йерусалим. За това се очаква дебатите да бъдат съсредоточени върху тези теми. Специално внимание ще бъде отделено на ситуацията в Сирия и Ирак в контекста на съвместната борба срещу „Ислямска държава” и проблема с бежанците. Ще бъде обсъдена възможността за участие на „ислямска коалиция” в борбата срещу тероризма.

Лидерите на страните ще дебатират и в сферата на инвестициите и икономическата помощ за региона, която да гарантира стабилност и мир.