Вие сте тук

Председателството на Съвета на ЕС – предизвикателства и възможности

вторник, 17 Май, 2016 - 14:07

Много ми се иска нашето председателство да има лице и то може да бъде поравно европейско и българско. Всъщност не бива да има разлика, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която участва днес в София в публична дискусия бе „Визията и посланията на едно ротационно председателство на Съвета на ЕС – предизвикателства и възможности“, съобщава БТА.

За вас председателството на ЕС ще изглежда като връх Еверест, но ще го постигнете. Това заяви днес в лекцията си по адрес на българите Джордж Петролакис от дирекция „Информация и публична дипломация“, който работи в Министерството на външните работи на Гърция и който през 2014 г. отговаряше за комуникационната политика по времето, когато страната му пое председателството на ЕС.

Той е убеден, че България достатъчно рано е започнала подготовката си за тази си роля, но подчерта, че от ключово значение е да се сформира професионален и компетентен екип. Колкото по-рано се събере екип, толкова по-големи са шансовете за успех на комуникационната стратегия, посочи той, предава БГНЕС.

Петролакис очерта и трите основни въпроса, на които българската страна трябва да си отговори: с кого ще комуникираме, с кого искаме да разговаряме, с каква цел ще комуникираме и дали някой ни слуша ,дали нашето послание ще стигне до адресата? Гръцкият експерт изложи поуките и сподели част от опита си по време на председателството на Гърция на ЕС по отношение на комуникационната стратегия на страната си. Според него ключово значение е изиграло включването на темата в Туитър, добрия баланс между европейските и гръцките послания, значението на историята на страната в подчертаването на идентичността на гръцкото председателство.

Той проследи нивата и етапите на подготовка, в която са били важни и приоритетите, свързани с повишаване на добрия имидж на страната в Европа и света, с политическите послания за икономически растеж, нови работни места, интеграция в еврозоната и просперитет. Гърция и нейната идентичност са били в ядрото на комуникационната стратегия, около което са се формирали и посланията. Разработили са лого и мото на председателството, постигнати с много професионализъм и не много средства. Не без значение е била и организационната структура, с подчертана отговорност на отделните звена и личности.

Мотото на Гърция е било: „Европа – нашето общо търсене“, припомни Петролакис. Експертът се спря и на културната програма по време на 6 месечното председателство на Гърция, която заедно с другите инициативи е осигурявала за тези 184 дни близо по едно събитие на ден и над 300 мероприятия в около 60 държави.“Скромно и с гордост разказахме историята на нашата страна, което ни спести пари“, заяви той.

Меглена Кунева призна опита на Гърция, защото председателството на ЕС не им е за първи път. Според нея гърците имат история, която да разкажат, коментира тя визията си за комуникационната стратегия за събитието, а ние трябва да открием нашата история. „При нас има натрупано знание, но ние трябва да го намерим“, продължи тя. И още – историята за нас сега се трупа, сега започва. Кунева обобщи, че на този етап ни трябват повече обсъждания, за да излезем с добре обмислена комуникационна концепция.

Хубаво е да използваме възможността да ни опознаят с това, което сме, и да не се опитваме в един клип, в едно лого да си кажем всичко. Смятам, че това няма как да се случи, отбеляза Кунева на дискусията от поредицата "Европейски дебати", инициирана от нея. Според Кунева ще бъде крачка напред, ако  по-отрано започваме да казваме кои сме, всеки където може - в Европейския парламент, през културни събития. Тя коментира, че можем да направим най-прекрасните приоритети, но ако те не са подкрепени с българска политика, ще са кухи.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.