Вие сте тук

Европейската идея трябва да бъде подкрепена не само от институциите на ЕС, но и от държавите членки и европейските граждани

Дата на публикуване: 
сряда, 8 Юни, 2016 - 12:17

Европейската идея се нуждае от нова вълна на подкрепа не само от институциите на ЕС, но и от правителствата на държавите членки и от европейските граждани. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев  и председателят на Европейската комисия (2004-2014 г.) Жозе Мануел Барозу при посещението му на 7 юни в България.

„Миграционната криза е ключовият тест днес за способността на държавите членки на Съюза да действат солидарно и единно“, посочи на срещата държавният глава. Росен Плевнелиев припомни, че България е една от малкото европейски страни, които напълно спазват Дъблинския регламент и регистрират всички мигранти. Президентът отново подчерта, че ЕС трябва да разграничава бягащите от войната от икономическите мигранти.

Споделена беше оценката, че възможното излизане на Великобритания от ЕС поставя под заплаха идеята за обединена Европа и може да предвизвика нова криза.

По време на срещата държавният глава благодари на Жозе Мануел Барозу за последователната му подкрепа в процеса на европейската интеграция на страната ни. Жозе Мануел Барозу подчерта, че от стартирането на преговорите за присъединяване към ЕС, България винаги е била една от най-проевропейски настроените държави и тази принципна позиция трябва да бъде призната и подкрепена. Той благодари лично на президента Росен Плевнелиев за важния му принос към развитието на европейския проект.   

Жозе Мануел Барозу се срещна и с премиера Бойко Борисов. Срещата с министър-председателя стана причина Барозу да закъснее за лекцията си в Софийския университет. Срещата между двамата не е медийна и не бе оповестена предварително.