Вие сте тук

Свалянето на имунитета на 138 турски депутати подкопава върховенството на закона, казват евродепутати

Дата на публикуване: 
четвъртък, 9 Юни, 2016 - 14:01

Решението на турския парламент да свали имунитета на 138 от своите членове* беше критикуван от евродепутати в сряда. По време на дебат с комисаря по разширяването Йоханес Хан те нарекоха стъпката опит на президента Ердоган да заглуши опозицията и завземе още власт. Според тях решението подкопава върховенството на закона и свободата на словото и може да навреди на отношенията между ЕС и Турция.

Комисаря Хан подчерта, че ЕС е демонстрирал желание да вкара нова енергия в отношенията си с Турция и е оказал на страната политическа и финансова подкрепа.

Евродепутатите от всички групи критикуваха решението на турския парламент да свали имунитета на 138 от членовете си, повечето от които са от прокюрдската опозиция. Те призоваха Турция да уважава върховенството на закона и свободата на словото, както и да защитава правата на малцинствата.

Някои евродепутати окачествиха решението на турския парламент като опит от страна на президента Ердоган да заглуши опозицията, промени конституцията и увеличи президентските правомощия. Това според тях е в противоречие със задължението на Турция в рамките на опитите на страната да се присъедини към ЕС да гарантира стабилност на институциите. 

*На 20 май Турският парламент одобри законопроект за сваляне на имунитета на депутатите срещу съдебно преследване. При третото и окончателно гласуване на промяната 376 депутати от 550-членния меджлис са подкрепили измененията. Това означава, че няма да има нужда от референдум за одобряване на инициативата. Според критиците на законопроекта той е насочен срещу прокюрдските депутати и може да доведе до разпалване на напрежението между кюрдските бунтовници и държавата. Конституционната поправка бе предложена от управляващата Партията на справедливостта и развитието, припомня БТА. Партията внесе предложението, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини прокюрдската Демократична партия на народите, че е свързана със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и многократно призова за съдебно преследване на нейни лидери. Ако законопроектът бъде ратифициран от президента, то от защита пред съда ще се лишат 138 депутати, към които от прокуратурата са отправени общо 677 искания за снемане на имунитета. (По Дневник)