Вие сте тук

Две нови проучвания: Британското обществено мнение подкрепя европейското членство

вторник, 21 Юни, 2016 - 10:26

Две проучвания на британското обществено мнение, публикувани днес, показаха че подкрепата за запазване на членството в ЕС се е засилила след убийството на депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс, но друго проучване показа, че поддръжниците на напускането на ЕС все още са повече, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В четвъртък британците ще гласуват дали да напуснат блока, към който се присъединиха през 1973 г., решение, което ще има дългосрочни икономически и политически последствия за цяла Европа. Както поддръжниците на напускането на ЕС, така и на запазването на европейското членство подновиха агитацията си след тридневна пауза поради убийството на Кокс в четвъртък.

Проучване на института Оу Ар Би за вестник "Дейли телеграф" показа, че 53 на сто се обявяват в подкрепа на европейското членство на страната, което е с 5 на сто повече от миналата седмица. Подкрепата за напускането на ЕС е спаднала с 3 на сто. Това означава, че резултатите от референдума са несигурни, смята Линтън Кросби, експерт по политическа стратегия, съветвал Консервативната партия на последните национални избори през 2015 година.

Уважаваната агенция за социологически проучвания НатСен съобщи, че поддръжниците на оставането в ЕС са 53 на сто, а тези на напускането са 47 на сто. Онлайн проучване на института ЮГов, публикувано във вестник "Таймс", дава преднина от 2 процента на привържениците на Брекзита. 44 на сто от участниците в допитването ще гласуват за излизане на Великобритания от ЕС, а 39 процента - против.

Британският вестник "Дейли телеграф" се присъедини към "Сън", "Сънди телеграф" и "Сънди таймс", като подкрепи кампанията за излизане на страната от Европейския съюз. Редакционната статия на броя е озаглавена "Гласувайте за напускане на ЕС, за да се възползвате от един свят, изпълнен с възможности".

Преди убийството на Кокс миналата седмица проучванията показваха подкрепа за напускането на ЕС, но това се промени през уикенда, отбелязва Ройтерс.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.