Вие сте тук

Две нови проучвания: Британското обществено мнение подкрепя европейското членство

Дата на публикуване: 
вторник, 21 Юни, 2016 - 10:26

Две проучвания на британското обществено мнение, публикувани днес, показаха че подкрепата за запазване на членството в ЕС се е засилила след убийството на депутатката от Лейбъристката партия Джо Кокс, но друго проучване показа, че поддръжниците на напускането на ЕС все още са повече, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В четвъртък британците ще гласуват дали да напуснат блока, към който се присъединиха през 1973 г., решение, което ще има дългосрочни икономически и политически последствия за цяла Европа. Както поддръжниците на напускането на ЕС, така и на запазването на европейското членство подновиха агитацията си след тридневна пауза поради убийството на Кокс в четвъртък.

Проучване на института Оу Ар Би за вестник "Дейли телеграф" показа, че 53 на сто се обявяват в подкрепа на европейското членство на страната, което е с 5 на сто повече от миналата седмица. Подкрепата за напускането на ЕС е спаднала с 3 на сто. Това означава, че резултатите от референдума са несигурни, смята Линтън Кросби, експерт по политическа стратегия, съветвал Консервативната партия на последните национални избори през 2015 година.

Уважаваната агенция за социологически проучвания НатСен съобщи, че поддръжниците на оставането в ЕС са 53 на сто, а тези на напускането са 47 на сто. Онлайн проучване на института ЮГов, публикувано във вестник "Таймс", дава преднина от 2 процента на привържениците на Брекзита. 44 на сто от участниците в допитването ще гласуват за излизане на Великобритания от ЕС, а 39 процента - против.

Британският вестник "Дейли телеграф" се присъедини към "Сън", "Сънди телеграф" и "Сънди таймс", като подкрепи кампанията за излизане на страната от Европейския съюз. Редакционната статия на броя е озаглавена "Гласувайте за напускане на ЕС, за да се възползвате от един свят, изпълнен с възможности".

Преди убийството на Кокс миналата седмица проучванията показваха подкрепа за напускането на ЕС, но това се промени през уикенда, отбелязва Ройтерс.