Вие сте тук

Без споразумение за излизането на Великобритания от ЕС

сряда, 29 Юни, 2016 - 10:28

Лидерите от ЕС и британският премиер не постигнаха споразумение по условията за прекратяване членството на Обединеното кралство. Началото на преговорите се очаква най-рано през есента. След продължителния снощен разговор с Дейвид Камерън за последствията от референдума днес 27-те останали ръководители ще обсъдят, на неформална среща, общата си стратегия спрямо Лондон, както и бъдещи мерки за вдъхване на доверие в Евросъюза, съобщава БНР. 

Дейвид Камерън заяви, че е срещнал разбиране сред мнозинството от европейските лидери за решението да забави процеса по напускане:

Решението за задействането на член 50 от Договора ще бъде на следващия министър-председател и следващия кабинет. Трябва ни известно време, за да подходим правилно. След напускането на ЕС е невъзможно да запазим всички преимущества на членството, без да приемем цената за тях. Следващото правителство трябва много сериозно да помисли над това. Не мога да поставя времева рамка, но това е правилният подход.

Не разполагаме с месеци за размишления, категоричен беше председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер:

Всички онези, които агитираха за напускане на ЕС, ни казват, че искат още време. Аз си мислех, че щом искаш да излезеш от Съюза, би трябвало да имаш някакъв план.

Ще продължим Европейския проект и ще преговаряме с Обединеното кралство както с други страни като Норвегия – без реваншизъм и без поощрения, отбеляза испанският министър-председател Мариано Рахой.

Топката сега е в полето на Великобритания, но това не означава, че останалата част от Европа трябва да бездейства, каза холандският премиер Марк Рюте. 

Тази сутрин за първи път 27 лидери, без британския, ще обсъдят бъдещето на Съюза след напускането на Обединеното кралство. Във вторник вечер премиерът Бойко Борисов постави българското условие, отправено към колегата му Рюте:

Докато България не бъде приета в Шенген, нищо друго няма да ме касае, защото се проявява двоен стандарт. Ние сме изпълнили критериите, които са казани, и пак не ни приемате. На каква тема да говоря с Вас?

Лидерите на ЕС дадоха мандат на върховния представител по външната политика Федерика Могерини да договори нови споразумения за партньорства с африканските страни с цел спиране на нелегалната миграция към Стария континент.

Днес първият министър на Шотландия Никола Стърджън трябва да се срещне с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, за да обсъди запазването на връзките между Единбург и общността.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.