Вие сте тук

Митов и Лавров ще разговарят в Сочи и по енергийни въпроси

Дата на публикуване: 
четвъртък, 30 Юни, 2016 - 12:41

Министърът на външните работи Даниел Митов ще се срещне в Сочи с руския си колега Сергей Лавров. Двамата ще разговарят и по енергийни въпроси. Това съобщи Митов пред журналисти в парламента преди заминаването си за срещата на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи, съобщава БТА.

Двустранната среща ще бъде реализирана в рамките на Черноморското икономическо сътрудничество, което е регионален формат, в който участват много държави, каза Митов. Той не пожела да даде повече подробности по темите преди срещата с Лавров. Да не създаваме обществени очаквания, които може да не се оправдаят, призова българският външен министър.

И по енергетика ще се говори, каза той. По думите му българската позиция ще бъде координирана с министър-председателя Бойко Борисов, който снощи се прибра от Брюксел. Трябва да се запозная и с резултатите от неговите разговори и тогава вече ще се определи мандатът, добави Даниел Митов.

Относно референдума във Великобритания, Даниел Митов коментира, че британското правителство е длъжно по възможно най-бързия начин да информира ЕК и ЕС като цяло за това какъв ще е политическият процес вътре в самото Обединено кралство, за да могат останалите 27 страни членки да водят своите разговори за бъдещето на Европа.

"Трябва да сме много внимателни в посланията си, тъй като половината от британския народ е гласувал за оставане в ЕС. В никакъв случай не трябва да създаваме впечатление у тези хора, че ЕС не желае Великобритания", каза Митов. Точно обратното - всички се надявахме, че референдумът ще има друг резултат, че Обединеното кралство ще остане част от ЕС, добави той. По думите му популистите, които доведоха до този резултат през лъжи и манипулации трябва да изконсумират всяка една частица от това, което забъркаха, и това да е пример за всички останали лъжци и популисти из Европа.

По повод атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул, министър Митов отново каза, че няма данни за пострадали българи. Имаше няколко случая на българи, които не можеха да се свържат с роднините си, те са разрешени, добави той.

Митов посъветва българските граждани, които пътуват в чужбина, да се регистрират на сайта на външно министерство и да се информират за актуалната обстановка във всяка една от държавите, за която пътуват или през която преминават.