Вие сте тук

Митов и Лавров ще разговарят в Сочи и по енергийни въпроси

четвъртък, 30 Юни, 2016 - 12:41

Министърът на външните работи Даниел Митов ще се срещне в Сочи с руския си колега Сергей Лавров. Двамата ще разговарят и по енергийни въпроси. Това съобщи Митов пред журналисти в парламента преди заминаването си за срещата на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Сочи, съобщава БТА.

Двустранната среща ще бъде реализирана в рамките на Черноморското икономическо сътрудничество, което е регионален формат, в който участват много държави, каза Митов. Той не пожела да даде повече подробности по темите преди срещата с Лавров. Да не създаваме обществени очаквания, които може да не се оправдаят, призова българският външен министър.

И по енергетика ще се говори, каза той. По думите му българската позиция ще бъде координирана с министър-председателя Бойко Борисов, който снощи се прибра от Брюксел. Трябва да се запозная и с резултатите от неговите разговори и тогава вече ще се определи мандатът, добави Даниел Митов.

Относно референдума във Великобритания, Даниел Митов коментира, че британското правителство е длъжно по възможно най-бързия начин да информира ЕК и ЕС като цяло за това какъв ще е политическият процес вътре в самото Обединено кралство, за да могат останалите 27 страни членки да водят своите разговори за бъдещето на Европа.

"Трябва да сме много внимателни в посланията си, тъй като половината от британския народ е гласувал за оставане в ЕС. В никакъв случай не трябва да създаваме впечатление у тези хора, че ЕС не желае Великобритания", каза Митов. Точно обратното - всички се надявахме, че референдумът ще има друг резултат, че Обединеното кралство ще остане част от ЕС, добави той. По думите му популистите, които доведоха до този резултат през лъжи и манипулации трябва да изконсумират всяка една частица от това, което забъркаха, и това да е пример за всички останали лъжци и популисти из Европа.

По повод атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул, министър Митов отново каза, че няма данни за пострадали българи. Имаше няколко случая на българи, които не можеха да се свържат с роднините си, те са разрешени, добави той.

Митов посъветва българските граждани, които пътуват в чужбина, да се регистрират на сайта на външно министерство и да се информират за актуалната обстановка във всяка една от държавите, за която пътуват или през която преминават.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.