Вие сте тук

Сесилия Малмстрьом: Великобритания първо трябва да излезе от ЕС, после ще договаряме търговските ни отношения

Дата на публикуване: 
петък, 1 Юли, 2016 - 12:07
Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че не може да има преговори в областта на икономиката и търговията, преди Великобритания да напусне на общността. Пред Би Би Си, цитирано от БНР,  Малмстрьом подчерта, че след задействане на член 50 от Лисабонския договор и политическо излизане на Лондон от блока, което ще трае около две години, Великобритания ще се превърне в трета страна за ЕС и Брюксел ще преговаря с нея съгласно правилата на Световната търговска организация.
 
На практика има два вида преговори. Първо, напускат, после договорят новите си отношения, каквито и да са те. Референдумът, който ние, разбира се, признаваме и уважаваме, няма законова сила. Първо, трябва да има уведомление, което следващият премиер ще отправи, надявам се бързо, и после започва процесът.
 
Основното притеснение на бизнесът в Лондон е, че докато траят преговорите съгласно правилата на СТО, британската индустрия ще търпи тежки загуби. За пример от Ситито дават преговорите с Канада, които продължиха седем години.
 
Според служители в Брюксел най-добрата възможност за Обединеното кралство е да договори норвежки тип пакет и Великобритания да остане част от общия европейски пазар.