Вие сте тук

Борис Джонсън поема външното министерство на Великобритания

четвъртък, 14 Юли, 2016 - 10:35

Новоназначеният британски премиер Тереза Мей обяви снощи ключовите назначения в нейното правителство, предадоха агенциите, предаде БТА. Повечето от тях са на водещи поддръжници на успешната кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която бе подкрепена от мнозинството британци в референд Само час след като встъпи в длъжност Мей започна да обявява имената на новите министри. Досегашният външен министър Филип Хамънд поема финансовото министерство от Джордж Озбърн и така става вторият по важност човек в кабинета. Озбърн, един от най-ярките привърженици на оставането в ЕС, подаде оставка още по-рано вчера, разсейвайки някои прогнози, че заради авторитета си в бизнес и финансовите среди може да остане в правителството, което трябва да води преговорите за излизане от ЕС.

Наблюдатели отбелязват, че освен като външен министър, зад гърба си Хамънд има още постове като министър на отбраната и на транспорта, което го прави политик с огромен опит. В края на миналата година британската преса го наричаше евроскептик, но той все пак подкрепи лагера на  привържениците за оставане в ЕС.

We will make Britain a country that works not for a privileged few but for every one of us.https://t.co/4pEvp4Ga9h

— Theresa May (@theresa_may) July 13, 2016

Най-изненадващото назначение бе на бившия лондонски кмет, евроскептика Борис Джонсън. Лидерът на кампанията за Брекзит, смятан доскоро за главен претендент за наследник на досегашния премиер Дейвид Камерън, поема външното министерство.  Според Ройтерс това е жест на помирение с цел да се заличат болезнените травми от разкола в партията по въпроса за отношенията с Европа. Самата Мей като досегашен вътрешен министър бе на страната на Камерън в усилията му да запази членството в ЕС.ТАСС отбелязва, че роденият в Ню Йорк Джонсън до 2006 г. е имал и американско гражданство, но се е отказал от него заради големите си кариерни перспективи в Обединеното кралство. Този политик има не само английски, но и руски, еврейски, швейцарски и турски корени. Неговият прадядо Али Кемал известно време е бил вътрешен министър в Османската империя, добавя ТАСС.

Друга видна фигура от привържениците на Брекзита - Дейвид Дейвис, става държавен министър, който ще води преговорите за "развода" с Брюксел.

Промоция получава и досегашният енергиен министър Амбър Ръд, който поема вътрешното министерство от Тереза Мей. Лиъм Фокс пък ще бъде министър на международната търговия.

Единственият ключов министър, който запазва поста си ,е военният - Майкъл Фалън. Той също бе противник на развода с ЕС. В близките дни премиерът Мей ще продължи да попълва състава на кабинета си. Според британски медии тя търси баланс не само между досегашни привърженици и противници на Брекзита, но и между мъже и жени на министерски постове.

Тереза Мей получи назначението си вчера от 90-годишната британска кралица Елизабет Втора. Ройтерс отбелязва, че това е вече 13-ят британски премиер подред по време на нейното дълго царуване. Тя се възкачи на трона през далечната 1952 г.

В първото си телевизионно обръщение като премиер снощи Тереза Мей призова към обединяване на нацията. "Ние вярваме в съюза не само между народите на Обединеното кралство, но и между всички наши жители, между всеки от нас, откъдето и да произхождаме. Това означава да водим борба с наболелите несправедливости", отбеляза тя.

Мей особено наблегна на необходимостта от борбата със социалната несправедливост и обеща, че това ще бъде една от основните теми на премиерството й. "Ако сте се родили с черен цвят на кожата, то ще умрете 9 г. по-рано от останалите. Ако сте чернокож, наказателното съдопроизводство ще бъде по-грубо спрямо вас, отколкото ако бяхте бял", отблеляза тя с горчивина.

 "Правителството, което оглавявам, ще се ръководи не само от интересите на неголям брой привилегировани лица, но и от вашите интереси. Ние ще направим всичко, за да ви предоставим по-голям контрол над вашите собствени съдби", увери премиерът.

Британски наблюдатели отбелязват, че подобно акцентиране на правителството върху решаването на социални проблеми обикновено е характерно за лейбъристите и за политици от левоориентирани партии и движения, но не и за консерваторите, които винаги досега са поставяли на първо място подкрепата за частната инициатива. Мощният социален аспект в политическата програма на Тереза Мей според тях свидетелства за намерението на новия премиер да преодолее колосалния разкол в британското общество, предизвикан от резултата от референдума за членството в ЕС. Победа в него удържаха привържениците на Брекзита с минимално мнозинство: 52 срещу 48 на сто.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.