Вие сте тук

Борис Джонсън поема външното министерство на Великобритания

Дата на публикуване: 
четвъртък, 14 Юли, 2016 - 10:35

Новоназначеният британски премиер Тереза Мей обяви снощи ключовите назначения в нейното правителство, предадоха агенциите, предаде БТА. Повечето от тях са на водещи поддръжници на успешната кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която бе подкрепена от мнозинството британци в референд Само час след като встъпи в длъжност Мей започна да обявява имената на новите министри. Досегашният външен министър Филип Хамънд поема финансовото министерство от Джордж Озбърн и така става вторият по важност човек в кабинета. Озбърн, един от най-ярките привърженици на оставането в ЕС, подаде оставка още по-рано вчера, разсейвайки някои прогнози, че заради авторитета си в бизнес и финансовите среди може да остане в правителството, което трябва да води преговорите за излизане от ЕС.

Наблюдатели отбелязват, че освен като външен министър, зад гърба си Хамънд има още постове като министър на отбраната и на транспорта, което го прави политик с огромен опит. В края на миналата година британската преса го наричаше евроскептик, но той все пак подкрепи лагера на  привържениците за оставане в ЕС.

We will make Britain a country that works not for a privileged few but for every one of us.https://t.co/4pEvp4Ga9h

— Theresa May (@theresa_may) July 13, 2016

Най-изненадващото назначение бе на бившия лондонски кмет, евроскептика Борис Джонсън. Лидерът на кампанията за Брекзит, смятан доскоро за главен претендент за наследник на досегашния премиер Дейвид Камерън, поема външното министерство.  Според Ройтерс това е жест на помирение с цел да се заличат болезнените травми от разкола в партията по въпроса за отношенията с Европа. Самата Мей като досегашен вътрешен министър бе на страната на Камерън в усилията му да запази членството в ЕС.ТАСС отбелязва, че роденият в Ню Йорк Джонсън до 2006 г. е имал и американско гражданство, но се е отказал от него заради големите си кариерни перспективи в Обединеното кралство. Този политик има не само английски, но и руски, еврейски, швейцарски и турски корени. Неговият прадядо Али Кемал известно време е бил вътрешен министър в Османската империя, добавя ТАСС.

Друга видна фигура от привържениците на Брекзита - Дейвид Дейвис, става държавен министър, който ще води преговорите за "развода" с Брюксел.

Промоция получава и досегашният енергиен министър Амбър Ръд, който поема вътрешното министерство от Тереза Мей. Лиъм Фокс пък ще бъде министър на международната търговия.

Единственият ключов министър, който запазва поста си ,е военният - Майкъл Фалън. Той също бе противник на развода с ЕС. В близките дни премиерът Мей ще продължи да попълва състава на кабинета си. Според британски медии тя търси баланс не само между досегашни привърженици и противници на Брекзита, но и между мъже и жени на министерски постове.

Тереза Мей получи назначението си вчера от 90-годишната британска кралица Елизабет Втора. Ройтерс отбелязва, че това е вече 13-ят британски премиер подред по време на нейното дълго царуване. Тя се възкачи на трона през далечната 1952 г.

В първото си телевизионно обръщение като премиер снощи Тереза Мей призова към обединяване на нацията. "Ние вярваме в съюза не само между народите на Обединеното кралство, но и между всички наши жители, между всеки от нас, откъдето и да произхождаме. Това означава да водим борба с наболелите несправедливости", отбеляза тя.

Мей особено наблегна на необходимостта от борбата със социалната несправедливост и обеща, че това ще бъде една от основните теми на премиерството й. "Ако сте се родили с черен цвят на кожата, то ще умрете 9 г. по-рано от останалите. Ако сте чернокож, наказателното съдопроизводство ще бъде по-грубо спрямо вас, отколкото ако бяхте бял", отблеляза тя с горчивина.

 "Правителството, което оглавявам, ще се ръководи не само от интересите на неголям брой привилегировани лица, но и от вашите интереси. Ние ще направим всичко, за да ви предоставим по-голям контрол над вашите собствени съдби", увери премиерът.

Британски наблюдатели отбелязват, че подобно акцентиране на правителството върху решаването на социални проблеми обикновено е характерно за лейбъристите и за политици от левоориентирани партии и движения, но не и за консерваторите, които винаги досега са поставяли на първо място подкрепата за частната инициатива. Мощният социален аспект в политическата програма на Тереза Мей според тях свидетелства за намерението на новия премиер да преодолее колосалния разкол в британското общество, предизвикан от резултата от референдума за членството в ЕС. Победа в него удържаха привържениците на Брекзита с минимално мнозинство: 52 срещу 48 на сто.