Вие сте тук

В Истанбул отново е въведено извънредно положение

понеделник, 18 Юли, 2016 - 09:50
Тема: 

Извънредно положение беше въведено отново в Истанбул. Бойни самолети контролират въздушното пространство на Турция по нареждане на президента Реджеп Таийп Ердоган. Мярката се предприема и от съображения за сигурност, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БНР.

Още по темата: 

Арестите на съдии и прокурори в Турция – планувани преди опита за преврат - в предаването „Здравей, България” турският посланик у нас н.пр. Сюлейман Гьокче.

Според турските служби е засечен повторен опит за преврат. За БНТ предава Иво Никодимов

Близо 8000 полицаи са отстранени от работа в Турция, продължават и арестите на участници в пуча

В цялата страна и тази нощ привърженици на правителството и президента Ердоган останаха по улиците в отговор на призивите за опазване на демокрацията от нов опит за преврат в страната.

На демонстрация в Анкара премиерът Бинали Йълдъръм благодари на турския народ за победата срещу участниците в опита за преврат и на партиите в парламента за реакцията им по време на събитията от нощта срещу събота. Той даде положителна оценка за солидарността на четирите парламентарно представени партии по време на опита за преврат. Той благодари и на турския народ за победата срещу участниците в опита за преврат.

Президентът Ердоган вече обяви, че ще обсъди с опозиционните партии въпроса за възстановяването на смъртното наказание.  В Турция то не е изпълнявано от 1984 година, а от 2004 е отменено напълно, за да може страната да изпълни критериите за присъединяване към Европейския съюз.

Продължават засиленото полицейско присъствие и арестите. В рамките на започналото разследване на опита за преврат досега са арестувани 149 полицаи, 70 адмирали и генерали. До снощи съдът постанови 11 от тях да бъдат оставени в ареста. 42 полицаи в югоизточния окръг Батман са били уволнени.

Днес турските военни, които се приземиха в събота с хеликоптер на летището в Александруполис, са подали молби за убежище в Гърция. Отговорът се очаква от седмица до 10 дни.

Намиращият се в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за инициатор на опита за преврат, каза, че ще се подчини на евентуално решение за екстрадицията му от страна на американското правителство, предадоха световните информационни агенции. Той отново отхвърли нападките срещу него и обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че няма официално искане от Анкара за екстрадирането на Гюлен в Турция и увери, че Вашингтон ще разгледа такава молба, ако се представят ясни доказателства за съпричастност на Гюлен към осуетения преврат.

Същевременно вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Съединените щати са отказали убежище на командващия турската военновъздушна база "Инджирлик" генерал Бекир Ерджан Ван, обвинен от властите в Турция, че е замесен в неуспешния опит за държавен преврат. Турски медии вече съобщиха, че генералът е задържан заедно с други офицери.

Министър-председателят Бойко Борисов е „силно притеснен от ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя“ в Турция. В кратка позиция, публикувана във фейсбук профила му, премиерът изразява надежда „тези ужасяващи събития в Турция, които взеха стотици невинни жертви, да послужат за пример от какво трябва да се пазим и отговорът към това да бъде законен, демократичен и спазващ всички човешки права".

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.