Вие сте тук

На всички турски учени е забранено да напускат страната

Дата на публикуване: 
сряда, 20 Юли, 2016 - 11:47
Тема: 

На всички учени в Турция е забранено да напускат страната, съобщи националната телевизия TRT, съобщава електронното издание Дневник.

В текста се казва, че решението е взето от Съвета за висше образование и че забраната да се пътува в чужбина засяга представители на академичните и университетските среди.
Официалното писмо с нареждането е разпратено до всички университети и институти, допълва TRT.

То е изпратено и до учебни и изследователски заведения в чужбина с уточнение, че "до второ нареждане" се спира сътрудничеството по размяна на специалисти. Освен това се призовава да се обадят всички учени зад граница, с които скоро не е имало връзка.

Междувременно достъпът до сайта на Уикилийкс на територията на Турция бе блокиран, след като организацията публикува близо 300 хиляди електронни съобщения на членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, предаде ТАСС, цитиран от БТА, като се позова на съобщение на Уикилийкс, поместено в Туитър.

По-рано днес Уикилийкс съобщи, че е публикувала 294 548 електронни съобщения на турската управляваща партия на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Уикилийкс се появи през 2006 г. и за няколко години на сайта си публикува хиляди секретни документи, като най-голямо внимание привлякоха поверителни американски дипломатически грами.

Организацията обяви публикуването на турските документи в понеделник сутринта, но после сайтът й беше подложен на хакерска атака. Уикилийкс изрази подозрения, че може турски държавни структури или техни съюзници да стоят зад нея.