Вие сте тук

Великобритания се отказва от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017 (обновена)

Дата на публикуване: 
сряда, 20 Юли, 2016 - 10:57

Новият британският премиер Тереза Мей ще дебютира на международната сцена днес, тя започва официално посещение в Берлин, след което ще замине за Париж, предава БНР.

Великобритания се отказва от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017, съобщи кабинетът на британския премиер.

UK to give up its next six-month Council of EU presidency, PM Theresa May tells European Council chief Donald Tusk https://t.co/0U8RY2CoiY

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 20, 2016

(Белгийското правителство е изразило готовност да поеме ротацията от Великобритания. Очаква се официално съобщение)

 

The #Brussels Times: #Belgium ready to assume the #EU presidency instead of #UnitedKingdom https://t.co/UqHbx4vkwb

— didier reynders (@dreynders) July 19, 2016

Днес Тереза Мей ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, предвидена е  работна вечеря в Берлин. Излизането на Великобритания от Европейския съюз и бъдещите й отношения с блока се очаква да бъдат в центъра на вниманието на тези разговори.

 

"Решена съм излизането на Великобритания от Европейския съюз да е успешно и поради това реших да посетя Берлин и Париж толкова скоро, след като поех поста", посочи в изявление новият британски министър-председател.

В четвъртък на работен обяд в Елисейския дворец в Париж с президента Франсоа Оланд Мей ще обсъди Брексит, нападението в Ница и сътрудничеството в областта на борбата с тероризма. Говорителка на кабинета на премиера заяви, че посещенията са по покана на Меркел и Оланд и че освен Брексит, те са добра възможност за обсъждане на двустранните отношения, както и позициите по редица други глобални проблеми.

Преди първото й пътуване в чужбина, Тереза Мей посети Шотландия и Уелс, като в центъра на нейните разговори отново бяха бъдещите отношения с Европейския съюз. Също така ще  отговори на въпроси на депутати в първия й парламентарен контрол като премиер.