Вие сте тук

Великобритания се отказва от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017 (обновена)

сряда, 20 Юли, 2016 - 10:57

Новият британският премиер Тереза Мей ще дебютира на международната сцена днес, тя започва официално посещение в Берлин, след което ще замине за Париж, предава БНР.

Великобритания се отказва от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017, съобщи кабинетът на британския премиер.

UK to give up its next six-month Council of EU presidency, PM Theresa May tells European Council chief Donald Tusk https://t.co/0U8RY2CoiY

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 20, 2016

(Белгийското правителство е изразило готовност да поеме ротацията от Великобритания. Очаква се официално съобщение)

 

The #Brussels Times: #Belgium ready to assume the #EU presidency instead of #UnitedKingdom https://t.co/UqHbx4vkwb

— didier reynders (@dreynders) July 19, 2016

Днес Тереза Мей ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, предвидена е  работна вечеря в Берлин. Излизането на Великобритания от Европейския съюз и бъдещите й отношения с блока се очаква да бъдат в центъра на вниманието на тези разговори.

 

"Решена съм излизането на Великобритания от Европейския съюз да е успешно и поради това реших да посетя Берлин и Париж толкова скоро, след като поех поста", посочи в изявление новият британски министър-председател.

В четвъртък на работен обяд в Елисейския дворец в Париж с президента Франсоа Оланд Мей ще обсъди Брексит, нападението в Ница и сътрудничеството в областта на борбата с тероризма. Говорителка на кабинета на премиера заяви, че посещенията са по покана на Меркел и Оланд и че освен Брексит, те са добра възможност за обсъждане на двустранните отношения, както и позициите по редица други глобални проблеми.

Преди първото й пътуване в чужбина, Тереза Мей посети Шотландия и Уелс, като в центъра на нейните разговори отново бяха бъдещите отношения с Европейския съюз. Също така ще  отговори на въпроси на депутати в първия й парламентарен контрол като премиер.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.