Вие сте тук

Турция въведе извънредно положение за 3 месеца (обновена)

четвъртък, 21 Юли, 2016 - 10:09
Тема: 

На 20 юли 2016 г. в 23.40 ч. Министерският съвет на Република Турция под ръководството на президента Ердоган взе решение за въвеждане на извънредно положение на територията на страната за срок от 3 месеца.

Решението се основава на чл. 120 от конституцията на Турция, според който то трябва да бъде одобрено от турския парламент. Непосредствено след това правителството ще издаде декрети, имащи силата на закон, с които ще бъдат въведени конкретните мерки, включващи ограничения на правата на гражданите за посочения период.

От МВнР на Република България ще информират незабавно българските граждани след публикуването на декретите, за да се съобразяват с въведените мерки при престоя им в Република Турция. До публикуването на декретите важата препоръките, направени към 12:00 на 20 юли 2016, които може да видите тук.

Ердоган мотивира решението си с нуждата от бързи мерки за разгромяването на движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Това отговаря на конституцията на страната, не противоречи на демокрацията, правовия ред или гражданските свободи, а по-скоро трябва да защити и засили тези ценности, заяви той в телевизионно обръщение на живо.

Европейците нямат право да критикуват решението ни да въведем извънредно положение, подчерта турският президент, цитиран от Ройтерс, съобщава БНТ.

По думите му понижението на кредитния рейтинг на Турция от агенция Standart and Poor's, обявено по-рано, не отразява реалността в турската икономика, на турските пазари няма проблеми с ликвидността и централната банка ще се справи решително със ситуацията.

Турция няма да изостави фискалната си дисциплина, увери той. Ердоган заяви, че въоръжените сили следват заповедите на правителството. Той се зарече като президент и главнокомандващ да работи за прочистване на "вируса" от армията.

В същото време турският вицепремиер Мехмет Шимшек заяви, заявицитиран от ДПА, че  извънредното положение в Турция няма да ограничава основните свободи като свободата на движение, информира БТА.

"Това не е военен закон от 90-те", посочи Шимшек в серия постове в "Туитър", припомняйки размирен период в историята на Турция.

1. Today we had 10 hours of meetings, starting with National Security Council followed by a cabinet meeting,both chaired by Pres @RT_Erdogan

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

2. Main topic was failed coup attempt, measures to fully restore order, bring those responsible to justice & prevent future occurrence...

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

3. After extensive discussions, we've decided to invoke article 120 of the constitution, declaring 3 months of state of emergency...

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

4. This measure is aimed at holding coup-plotters accountable and ensuring those involved are identified and brought to justice swiftly...

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

5. The state of emergency in Turkey won't include restrictions on movement, gatherings, and free press etc. It isn't martial law of 1990s...

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

6. Life of ordinary people and businesses will go un-impacted, uninterrupted, business will be as usual. We're committed to market economy

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

7. Under this temporary state of emergency, ultimate authority will still rest with the government and governors and NOT the military...

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

8. It won't be any different from those imposd by our European partners #France #Germany #Belgium after relatively smaller scale threats..

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

9. I'm confident #Turkey will come out of this with much stronger democracy, better functioning market economy & enhanced investment climate

— Mehmet Simsek (@memetsimsek) July 20, 2016

Животът на обикновените хора и фирми ще продължи необезпокояван, нещата ще си бъдат, както обикновено, увери той, подчертавайки, че правителството остава обвързано с (принципите на) пазарната икономика.

Премиерът Бинали Йълдъръм също посочи, че извънредното положение не е насочено към "всекидневния живот", а към "бързото функциониране" на държавните механизми.

*(14:45)  Турция ще последва примера на Франция като временно преустанови прилагането на Европейската конвенция за правата на човека след обявяването на извънредно положение, заяви вицепремиерът Нуман Куртулмуш, цитиран от телевизия НТВ, предаде Ройтерс.

Франция обяви извънредно положение след атаките от ислямистки бойци през ноември в Париж, напомня Ройтерс.

Куртулмуш каза също, че извънредното положение може да завърши в рамките на месец - месец и половина. Той посочи "структури и човешки" грешки в разузнавателната дейност по време на опита за преврат и каза също така, че се работи по преструктуриране на армията. Информацията е на БТА.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.