Вие сте тук

Напрегнати дни в Германия

понеделник, 25 Юли, 2016 - 10:46
Тема: 

Двадесет и седем годишен сириец се самовзриви вчера в германския град Ансбах и рани 12 души, съобщи баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман, цитиран от световните агенции, съобщава БТА.

Мъжът е взривил експлозив в раницата близо до място, където по същото време е имало музикален фестивал на открито с 2500 души. Преди това се е опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, тъй като нямал билет.

Музикалният фестивал незабавно е бил прекратен след експлозията и всички хора са били евакуирани оттам, а в центъра на града е настанала паника. Три от дванайсетте жертви са в тежко състояние.

Баварската прокуратура разглежда засега случая като опит за предумишлено убийство, но Херман заяви, че не е изключена възможността да става дума за ислямистки терористичен акт.

Около 200 полицаи и 350 медици, пожарникари и хора от други аварийно-спасителни служби са изпратени на мястото на взрива.

Властите са отхвърлили преди година подадена от сириеца молба за убежище, но все пак му разрешили да остане в Германия заради ситуацията в собствената му страна. Той е правил два опита за самоубийство, бил е лекуван в психиатрична клиника и е известен на полицията.

Часове преди това, двадесет и една годишен сириец, кандидат за убежище в Германия, бе арестуван вчера, след като уби с мачете жена и рани двама души в германския град Ройтлинген, предаде Ройтерс.

Полицията няма данни, сочещи, че нападението е било терористичен акт, а по-скоро клони към версията, че е извършено от страст, предаде Франс прес.

Според германски медии нападателят се е скарал със своя колега в ресторанта, в който двамата работили, и я е убил с удар с мачете по главата. Докато бягал от местопрестъплението, нападателят, чието име не се съобщава, е ранил мъж и жена. Той е задържан от полицията.

Нападението е извършено към 16.30 ч. местно време близо до автогарата на Ройтлинген - град в провинция Баден-Вюртемберг с около 100 000 жители, недалеч от Щутгарт.

Друг служител на заведението, който бил на смяна в момента на нападението, каза за в. "Щутгартер цайтунг", че мъжът пристигнал в Германия преди година и половина. Кандидатът за статут на бежанец вече бил известен на полицията с няколко агресивни прояви.

Междувременно полицията в Германия арестува 16-годишен афганистанец, заподозрян във връзка убийството на девет души Мюнхен, извършено в петък от 18-годишен стрелец, предаде Ройтерс.

Срещу младежа се води разследване по подозрение, че вероятно е знаел за плановете на нападателя, който се застреля след масовото убийство. Афганистанецът е разследван и заради публикация в "Фейсбук", отправяща покана за среща в кино до мюнхенската централна гара. Не е ясно дали на мястото, където била организирана срещата, също е бил готвен атентат.

"Има подозрения, че 16-годишният е мълчалив съучастник в атаката", съобщи полицията. Той е бил арестуван от отряд полицейски командоси в апартамент в Мюнхен.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.