Вие сте тук

Турция трябва да спре да закрива медии

Дата на публикуване: 
петък, 29 Юли, 2016 - 09:57
Тема: 

Турските власти трябва да престанат да притесняват журналистите и да сложат край на масовото закриване на медии в страната след неуспелия опит за преврат на 15 юли, се посочва в изявление на сайта на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ), предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Комитетът за защита на журналистите призовава турските власти да преустановят всеобщата чистка в медиите и да позволят на всички журналисти да работят свободно в това важно за страната време," се посочва в текста.

Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщи по-рано, че турските власти са закрили 16 телевизии след опита за преврат. По данни на телевизионния канал е прекратена дейността също на 23 радиостанции, 45 вестника и 29 издателства.

"Вместо да използва подкрепата на всички политически сили за обединение на страната, правителството използва неуспешния опит за преврат, за да заглуши критичните журналисти в момент, когато Турция се нуждае най-много от плурализма на медиите", посочи Нина Огнянова, координатор на КЗЖ за Европа и Централна Азия.

Междувременно стана ясно, че турските власти са уволнили шестима служители на министерството за Европейския съюз и са отстранили временно от длъжност най-малко 16 техни колеги.

Действията са предприети по подозрения, че въпросните служители са свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, базиран в САЩ, който е обвинен от турските власти, че стои зад опита за преврат този месец, предаде Анадолската агенция. Тя се позовава на източници от ведомството, говорили при условие за анонимност.

Турското правителство твърди, че опитът за преврат на 15 юли, при който бяха убити 246 души и ранени над 2100, е бил организиран от последователи на Гюлен. Ислямският проповедник е обвиняван, че води дългогодишна кампания срещу държавата чрез внедряване на свои последователи в държавните институции, в частност армията, полицията и съдебната система.