Вие сте тук

Турция трябва да спре да закрива медии

петък, 29 Юли, 2016 - 09:57
Тема: 

Турските власти трябва да престанат да притесняват журналистите и да сложат край на масовото закриване на медии в страната след неуспелия опит за преврат на 15 юли, се посочва в изявление на сайта на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ), предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Комитетът за защита на журналистите призовава турските власти да преустановят всеобщата чистка в медиите и да позволят на всички журналисти да работят свободно в това важно за страната време," се посочва в текста.

Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщи по-рано, че турските власти са закрили 16 телевизии след опита за преврат. По данни на телевизионния канал е прекратена дейността също на 23 радиостанции, 45 вестника и 29 издателства.

"Вместо да използва подкрепата на всички политически сили за обединение на страната, правителството използва неуспешния опит за преврат, за да заглуши критичните журналисти в момент, когато Турция се нуждае най-много от плурализма на медиите", посочи Нина Огнянова, координатор на КЗЖ за Европа и Централна Азия.

Междувременно стана ясно, че турските власти са уволнили шестима служители на министерството за Европейския съюз и са отстранили временно от длъжност най-малко 16 техни колеги.

Действията са предприети по подозрения, че въпросните служители са свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, базиран в САЩ, който е обвинен от турските власти, че стои зад опита за преврат този месец, предаде Анадолската агенция. Тя се позовава на източници от ведомството, говорили при условие за анонимност.

Турското правителство твърди, че опитът за преврат на 15 юли, при който бяха убити 246 души и ранени над 2100, е бил организиран от последователи на Гюлен. Ислямският проповедник е обвиняван, че води дългогодишна кампания срещу държавата чрез внедряване на свои последователи в държавните институции, в частност армията, полицията и съдебната система. 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.