Вие сте тук

Голяма част от разходите по българското председателство на ЕС са за строителство

петък, 5 Август, 2016 - 13:41

Значителна част от разходите по българското председателство на ЕС ще отидат за строителство, стана ясно от интервю на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"За съжаление ние нямаме място, където да се проведе председателството. Някъде трябва да се съберат хората, които ще дойдат, за да открият председателството", посочи тя.

"Взе се решение да се поправи НДК, където ще бъде основната сграда, където ще се случи председателството. Взе се решение Вътрешният партиен дом, където е НС да се поправи голямата зала, което е много пари. Плюс Бояна, където е резиденцията, която правителството управлява. И така от всички средства, които се разходват се оказа, че ще имаме най-много средства по строителството", добави Кунева.

Тя уточни, че ремонтът на НДК ще струва 20 млн. лева, този на Бояна - 10 млн. лева, а най-скъпа ще бъде поправката на НС - 27 млн. Лева.

"Нищо лошо да си оправим сградите, но те са съотносими към българското председателство само 30 дни", подчерта Кунева.

Това, на което държи вицепремиерът е всички разходи за председателството да бъдат публични веднага и да бъдат известни и наблюдавани от началото до край.

Клуб З: Кафяви медии да получават от данъците ни?! Моооже...

Клуб З: Защо е проблем държавата да помага на кафяви медии

На въпроса за разпределението на средства по разяснителната кампания към определени медии, вицепремиерът отговори така:

"Това е предподготовката за Председателството, защото за Българското председателство не се знае нищо.  Под 3 % от хората знаят изобщо какво представлява Председателството и подозирам, че представите са много смътни, какво прави Българското председателство.  Ние имаме четири работни групи. Една от работните групи, която е свързана с култура и комуникации, което не е едно и също нещо, е водена от Министерство на културата. Средствата, за които Министерство на културата отговаря, мисля че бяха някъде около 20 000 лева.

Но, подчертавам, аз държа всичко да излиза на страницата на Председателството (http://www.eu2018bg.bg/)... Тези въпроси са представени като доклад март месец. Март. Сега сме август. И едва сега има интерес по този въпрос. Много хубаво, че го има. Всеки трябва, включително и обществените поръчки за строителство, да знае, че това са пари на българския данъкоплатец. И всеки лев, който се вложи в Българското председателство, аз искам да се бъде умножен поне по десет, като ефект, който ще имаме за страната. Нищо лошо да си оправим сградите. Но искам да кажа, че те за Българското председателство са съотносими само максимум 30  дена."

И продължи:

"Вижте, това не е тема, която аз мога да дискутирам от името на Министерство на културата. Сигурна съм, че колегите са били абсолютно добронамерени. Знаете, че там през фирма е станало, през компания, която е сключила договорите (с медиите). Как трябва да се прецени.. Според мен, ако ме питат, как би трябвало да се прецени. Трябва да се прецени качеството на материалите, които излизат, дълбочината и подготвеността на журналистите. Но ние не сме направили дори едно, не, всъщност едно направихме, едно общо събиране с журналистите, за да можем най-напред да обучим журналистите какво представлява Председателството. А това, уверявам ви, не е нещо, което човек може сам да намери в интернет. Това е много интересен и задълбочен разговор. Но, аз искам да кажа, че за мен всяка публичност защитава Председателството. И по никакъв начин не искам някой да остане с впечатлението, че парите ще ги разпределя един човек. Аз във всяка една стъпка съм заедно с министъра на финансите, но те са много по..  големи, те са по сектори.Примерно ще имаме ли строителство или няма да имаме строителство на тези сгради… ще  имаме ли комуникационна стратегия и колко е важна тя, дали ще имаме вътре в страната, или навън, или и двете. Това са въпросите, на които аз мога да дам решенията. А иначе, по съвсем конкретните договори, това наистина вече е въпрос на обществено, много силно, наблюдение и на лично решение."

Повече за Председателството на ЕС и, по-специално, за Българското председателство може да намерите на Портал ЕВРОПА тук: http://europe.bg/bg/tags/bulgarsko-predsedatelstvo-na-es и тук http://europe.bg/bg/topic/predsedatelstvo-na-es

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.