Вие сте тук

Ердоган: Без премахване на визите споразумението с ЕС за мигрантите няма да се спазва

понеделник, 8 Август, 2016 - 15:31
Тема: 

Споразумението между Турция и Европейския съюз за мигрантите няма да бъде възможно, ако ЕС не спази своята част от сделката за премахването на визовия режим. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред френския вестник "Монд", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съюз не се държи по искрен начин с Турция, заявява Ердоган в интервю, публикувано днес, като отбелязва, че отмяната на визовия режим за турски граждани трябваше да стартира още на 1 юни.

Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, реадмисията вече няма да бъде възможна, каза турският президент.

Критикувайки начина, по който Вашингтон и европейските лидери отговориха на опита за преврат, Ердоган каза, че турският народ е бил изоставен от Запада, предаде Ройтерс.

"Целият свят реагира на нападението срещу "Шарли ебдо", нашият премиер се присъедини към демонстрация на улиците на Париж", заяви Ердоган. "Бих се надявал лидерите на западния свят да бяха реагирали /на опита за преврат/ по същия начин, а не да се задоволяват с няколко клишета", каза той.

Говорителка на германското външно министерство заяви междувременно в Берлин днес, че връщането на смъртното наказание в Турция ще сложи край на кандидатурата й за присъединяване към ЕС, отбелязва Ройтерс.

Турският президент заяви още пред "Монд", че предстоящата му среща с руския президент Владимир Путин ще ознаменува нов етап в руско-турските отношения, предаде ТАСС.

Турският президент бе запитан дали се смята за по-близък с Путин отколкото със западните политици.

"Руската федерация е едновременно и европейска, и азиатска страна. Именно така трябва да се подхожда към въпроса", заяви Ердоган. "Западният свят се опита да изключи Турция от своите отношения", добави той.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.