Вие сте тук

Ердоган: Без премахване на визите споразумението с ЕС за мигрантите няма да се спазва

Дата на публикуване: 
понеделник, 8 Август, 2016 - 15:31
Тема: 

Споразумението между Турция и Европейския съюз за мигрантите няма да бъде възможно, ако ЕС не спази своята част от сделката за премахването на визовия режим. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред френския вестник "Монд", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският съюз не се държи по искрен начин с Турция, заявява Ердоган в интервю, публикувано днес, като отбелязва, че отмяната на визовия режим за турски граждани трябваше да стартира още на 1 юни.

Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, реадмисията вече няма да бъде възможна, каза турският президент.

Критикувайки начина, по който Вашингтон и европейските лидери отговориха на опита за преврат, Ердоган каза, че турският народ е бил изоставен от Запада, предаде Ройтерс.

"Целият свят реагира на нападението срещу "Шарли ебдо", нашият премиер се присъедини към демонстрация на улиците на Париж", заяви Ердоган. "Бих се надявал лидерите на западния свят да бяха реагирали /на опита за преврат/ по същия начин, а не да се задоволяват с няколко клишета", каза той.

Говорителка на германското външно министерство заяви междувременно в Берлин днес, че връщането на смъртното наказание в Турция ще сложи край на кандидатурата й за присъединяване към ЕС, отбелязва Ройтерс.

Турският президент заяви още пред "Монд", че предстоящата му среща с руския президент Владимир Путин ще ознаменува нов етап в руско-турските отношения, предаде ТАСС.

Турският президент бе запитан дали се смята за по-близък с Путин отколкото със западните политици.

"Руската федерация е едновременно и европейска, и азиатска страна. Именно така трябва да се подхожда към въпроса", заяви Ердоган. "Западният свят се опита да изключи Турция от своите отношения", добави той.