Вие сте тук

Ердоган потвърди, че ще върне смъртното наказание в Турция, ако народът го иска

Дата на публикуване: 
понеделник, 8 Август, 2016 - 09:44
Тема: 

Анадолската агенция съобщи, че около 5 млн.души са участвали в днешния митинг "Демокрация и герои", на който за пръв път в историята на Турция присъстваха управляващи и опозиция. Демонстрацията се оценява като историческо явление. Това предаде специално за БТА Нахиде Дениз.

На огромни пана зад 60-метровата сцена бяха изписани имената на загиналите при пуча 246 души, пред които бяха поставени свежи цветя. Митингът започна с едноминутно мълчание на близо 5-те милиони присъстващи, с което те отдадоха към паметта на загиналите, а след това множеството изпя националния химн.

Гвардия с еничарски дрехи участва в митинга.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган потвърди, че ще върне смъртното наказание в Турция, ако народът го иска, съобщи БНР, позовавайки се на Анадолската агенция.

„Казват, че в Европейския съюз няма смъртно наказание. В САЩ обаче има, също и в Япония, и в Китай, както и в по-голямата част от света. Ние имахме смъртно наказание до 1984. Народът е суверен. Ако той вземе такова решение, то политическите партии ще се подчинят.“ - заяви президентът на Турция.

Ердоган не уточни по какъв начин ще се произнесе народът. Преди дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че ще прекрати незабавно преговорите за присъединяване на Турция към Евросъюза, ако в страната бъде възстановено смъртното наказание в Турция.

На демонстрацията присъства и началникът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар. Това е първият случай в турската история, в който началник на армията направи обръщение на митинг пред народа.

"Нашият народ заедно с верните чеда на турската армия успяха да осуетят опита за преврат. Предателите, които стоят зад пуча, ще бъдат наказани по възможно най-суровия начин. Нашите въоръжени сили разполагат с върхови възможности и са в служба на народа си, с целия наличен персонал", каза най-висшият генерал от турската армия.

Хулуси Акар изказа благодарност на цивилните граждани за тяхната роля при овладяването на опита за преврата.

"Ние следваме завета на Ататюрк. Суверенитетът е на народа". От името на командването на турските въоръжени сили и от свое име аз изразявам безкрайната благодарност на нашия достоен народ,на всички верни на народа и родината военни,на служителите по сигурността", каза той.

Хулуси Акар бе задържан в плен от метежниците в нощта на пуча. Предложили му да подпише декларация за принадлежност,както и да говори с лидера им Фетуллах Гюлен, но Хулуси Акар отказал, а по-късно операция на властите бе освободен.

Удължи се срокът на бденията за демокрация, които започнаха след осуетения опит за преврат на 15 юли по призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и се провеждат всяка вечер в градовете, селищата, кварталите на Турция при масово участие.

Интересното е ,че в речите си и управляващи ,и опозиционни лидери акцентираха на Ататюрк и на защитата на неговите принципи,което досега управляващите избягваха да правят. На сцената бяха поставени само два постера - на Ататюрк и на Ердоган.

В заключителната реч на митинга Ердоган призова към продължение на бденията за демокрация.

"Тази вечер тук не се разделяме, ще продължим бденията за демокрация и последният митинг ще бъде в сряда, 10 август. Тогава ще се видим отново, останете със здраве, благодаря ви от сърце", каза Ердоган.

Сред гостите на митинга бе и лидерът на религиозната общност на евреите на Турция.

Турските тв канали излъчиха на живо митинга с анонсите "Турция даде урок по демокрация на света", "Управляващи и опозиция за пръв път рамо до рамо", "Един народ, едно знаме, една нация", "Ново летоброене в турската политика", "Духът на 7 август ще ни направлява".

„Турция отива към страните от третия свят – една полицейска държава. Армията, която беше организирана и въоръжена от НАТО, вече няма тази сила, която имаше досега. Турция отива към пълна диктатура”. Това заяви журналистът Мохамед Халаф в предаването „Здравей, България”