Вие сте тук

Щайнмайер: Размразяването на отношенията между Русия и Турция е положително

Дата на публикуване: 
сряда, 10 Август, 2016 - 12:11

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер оцени като положително събитие размразяването на отношенията между Турция и Русия след срещата в Санкт Петербург между президентите на двете страни Реджеп Ердоган и Владимир Путин, съобщава БНР.

По повод притесненията за прекалено сближаване Щайнмайер не очаква двете държави да станат чак толкова близки, че Москва да предложи на Анкара алтернатива на партньорството и сигурността в НАТО.

Вчера, германският заместник-министър на външните работи Маркус Едерер заяви, че Германия подкрепя съдебното преследване на извършителите на осуетения опит за преврат на 15 юли в Турция, но при спазване на международното и европейско право.  Едерер приветства полученото от властите в Турция потвърждение, че тези норми ще бъдат спазвани.

На срещата си в Санкт Петербург вчера президентите на Русия и Турция декларираха готовност за възстановяване на отношенията до нивата отпреди кризата между двете страни, предизвикана от свалянето на руския самолет миналата година. Турският президент изтъкна, че организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен и силите, които стоят зад нея, са подронили руско-турските отношения. Случая със сваления бомбардировач Ердоган нарече "трагична ситуация", паднала като черна сянка върху двустранните отношения.  

Щайнмайер е обсъдил вчера в телефонен с руския си колега Сергей Лавров разговор уреждането на конфликтите в Сирия и Украйна, съобщи ТАСС, цитирана от БТА, като се позовава на пресслужбата на руското министерство на външните работи. Разговорът се състоял по инициатива на германската страна.

"Министрите обсъдиха развитието на обстановката в Сирия, международното съдействие за мирното уреждане на конфликта в тази страна с акцент на възобновяването на инклузивния диалог между правителството и опозицията в рамките на Женевския процес", посочили в министерството. Лавров и Щайнмайер разговаряли също за повишаването на ефективността на борбата с терористичните и екстремистки организации и решаването на хуманитарни задачи.

Двамата министри обсъдили също въпроси, свързани с изпълнението на Минските договорености за уреждане на конфликта в югоизточна Украйна. Била отбелязана необходимостта от синхронизиране на стъпките по политическото уреждане на вътрешноукраинския конфликт с решаването на въпросите за сигурността, добавили в министерството.