Вие сте тук

Щайнмайер: Размразяването на отношенията между Русия и Турция е положително

сряда, 10 Август, 2016 - 12:11

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер оцени като положително събитие размразяването на отношенията между Турция и Русия след срещата в Санкт Петербург между президентите на двете страни Реджеп Ердоган и Владимир Путин, съобщава БНР.

По повод притесненията за прекалено сближаване Щайнмайер не очаква двете държави да станат чак толкова близки, че Москва да предложи на Анкара алтернатива на партньорството и сигурността в НАТО.

Вчера, германският заместник-министър на външните работи Маркус Едерер заяви, че Германия подкрепя съдебното преследване на извършителите на осуетения опит за преврат на 15 юли в Турция, но при спазване на международното и европейско право.  Едерер приветства полученото от властите в Турция потвърждение, че тези норми ще бъдат спазвани.

На срещата си в Санкт Петербург вчера президентите на Русия и Турция декларираха готовност за възстановяване на отношенията до нивата отпреди кризата между двете страни, предизвикана от свалянето на руския самолет миналата година. Турският президент изтъкна, че организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен и силите, които стоят зад нея, са подронили руско-турските отношения. Случая със сваления бомбардировач Ердоган нарече "трагична ситуация", паднала като черна сянка върху двустранните отношения.  

Щайнмайер е обсъдил вчера в телефонен с руския си колега Сергей Лавров разговор уреждането на конфликтите в Сирия и Украйна, съобщи ТАСС, цитирана от БТА, като се позовава на пресслужбата на руското министерство на външните работи. Разговорът се състоял по инициатива на германската страна.

"Министрите обсъдиха развитието на обстановката в Сирия, международното съдействие за мирното уреждане на конфликта в тази страна с акцент на възобновяването на инклузивния диалог между правителството и опозицията в рамките на Женевския процес", посочили в министерството. Лавров и Щайнмайер разговаряли също за повишаването на ефективността на борбата с терористичните и екстремистки организации и решаването на хуманитарни задачи.

Двамата министри обсъдили също въпроси, свързани с изпълнението на Минските договорености за уреждане на конфликта в югоизточна Украйна. Била отбелязана необходимостта от синхронизиране на стъпките по политическото уреждане на вътрешноукраинския конфликт с решаването на въпросите за сигурността, добавили в министерството.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.