Вие сте тук

11 души загинаха при взрива на камион бомба в турския град Джизре

петък, 26 Август, 2016 - 16:04

Загиналите при взрива на камион бомба в турския град Джизре вече са 11, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Ранени са 78 души.

След днешния атентат, Висшият съвет по радио и телевизия на Турция временно забрани в интерес на обществената сигурност съобщаването на определени подробности и излъчването на фото и видео материали, свързани с престъплението и действията на органите на реда.

Джизре е в югоизточната провинция Ширнак – на границата със Сирия и Ирак, и в района живее значителна кюрдска общност. Сградата на полицията, близо до която е станала експлозията, е напълно разрушена, съобщи Ройтерс. Според държавните турски медии зад атаката стои Кюрдската работническа партия.

Групировка, смятана за военното крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), пое отговорност за самоубийствения атентат в град Джизре днес,съобщи близката до кюрдските бойци агенция Фърат, цитирана от БТА.

Групировката Сила за народна отбрана (с кюрдски акроним HPG) е обявила, че е извършила самоубийствения атентат в знак на протест срещу изолацията на кюрдския бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан, който изтърпява доживотна присъда затвор в Турция.

Същевременно организацията поема отговорност и за вчерашното нападение в Артвин, Североизточна Турция срещу кортежа на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, уточнявайки, че той не е бил конкретна мишена.
Лидерът на водещата опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП), не пострада при нападението, в което кюрдски бунтовници откриха огън срещу неговия кортеж.

Кюрдската групировка пояснява, че бойците й са се целели във военния конвой, предвождащ колоната цивилни автомобили, в която е бил и Кълъчдароглу. В съобщението се отбелязва, че макар колата, в която опозиционният лидер пътувал, да е била в обсега на бойците, те не са стреляли по нея.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.