Вие сте тук

Кампанията на Неков „Да защитим българския вкус“ събра българи в Брюксел на празника на Съединението

Дата на публикуване: 
сряда, 7 Септември, 2016 - 14:54

Български розов домат, Еленски бут, Странджански чай и други продукти, номинирани от евродепутат за европейска защита, бяха представени в сърцето на европейската столица

 След големия интерес в България към кампанията на евродепутата от БСП Момчил Неков „Да защитим българския вкус“, в Брюксел представянето на уникални нашенски продукти също предизвика голям интерес. Стотици присъстваха на представянето, като сред тях бяха и много българи, живеещи в европейската столица. Допълнителна атракция беше и фолклорното изпълнение на певческата група към НЧ „Л. Каравелов - 1897” от с. Куртово Конаре, община Стамболийски, което завърши с традиционни хора.

Целта на кампанията, инициирана от Неков, е да популяризира най-доброто от идентифицираните продукти от т.нар. „българските столици на вкуса“ в Брюксел. На събитието бяха презентирани над 10 продукта - розов домат и капия от Куртово Конаре, месо от Източнобалканска свиня, Еленски бут, Странджански чай, зелено сирене от Черни Вит, Реселешки воден лук, Навпавок от Разлога, био сирене от местна българска калоферска коза, Габровски пестил, дегустация на вино от гъмза от региона на Сухиндол. Представена беше и концепцията „Селски мол“ от Габрово, целяща стимулиране на предприемачество в селските райони. „Радвам се, че на празника на Съединението на България Брюксел стана „столица на българския вкус и култура“ заяви българският евродепутат.

За първи път бяха представени толкова много традиционни и уникални продукти и храни от България. Събитието бе уважено и от български и чуждестранни евродепутати.