Вие сте тук

Генералният секретар на НАТО пристига на посещение в Турция

Дата на публикуване: 
четвъртък, 8 Септември, 2016 - 11:57
Тема: 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига на двудневно посещение в Анкара за разговори с турските лидери, съобщава БНР.

Предмет на разговорите ще бъде борбата срещу терористичната групировка ИДИЛ, информираха турските информационни източници.

Столтенбрег ще разговаря и с военния министър Фикри Ъшък и ръководството на турската армия, която провежда операцията в Северна Сирия "Щитът на Ефрат".

Визитата на Столтенбрег идва на фона на проведените през последните дни разговори между Барак Обама и турския президент Реджеп Тайип Ердоган на четири очи в кулоарите на срещата на Г20 в Китай. На срещата са били обсъдени военни действия над Ракка, заяви Ердоган пред журналисти. Ракка се счита за столица на джихадистите: "Обама иска да направим нещо заедно относно Ракка. Ние му казахме, че това не е проблем за нас", заяви Ердоган и подчерта, че "Турция няма опция за отстъпване назад, защото терористичните групировки ще запълнят вакуума".

Близо две седмици вече турската армия провежда военна операция в Северна Сирия. Властите съобщиха, че са били ликвидирани над 110 терористи. От турска страна също има загуби - убити са трима турски войници, 19 са ранени.