Вие сте тук

Приоритети на Председателството - Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар

понеделник, 12 Септември, 2016 - 13:01

Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар ще са сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщава БНР, като цитира на съвместна пресконференция на вицепремиера Меглена Кунева с директора на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. посланик Любомир Иванов.

Ръководителят на националния център по подготовка Любомир Иванов ще обсъжда в естонската столица Талин работата на т.нар. "Тройка" - Естония, България и Австрия.

Председателството и на трите държави беше изместено с шест месеца напред заради решението на Великобритания да напусне Съюза.

За първи път в новия формат се обсъждат приоритетите по време на председателството на Съвета на Европейския съюз, което страната ни ще поеме от Естония и ще предаде на Австрия. Според Любомир Иванов, който ръководи националния център за подготовка, приемствеността по ключовите теми е изключително важна. Затова в Талин той ще постави въпроса за въвеждането на т.нар. "интелигентни граници":

Защото един от големите проблеми в ЕС и въобще в Европа е, че е много трудно да се ориентираме кои са наистина хората, които се спасяват от тежки кризи и кои се възползват от ситуации, включително, представяйки съвършено погрешна информация.

Иванов обърна внимание на твърдата позиция на Австрия по темата за миграционната криза:

Синята карта, която донякъде наподобява концепцията за зелена карта в САЩ, само че в по-сложна конфигурация, тъй като ЕС е все пак съюз, а не е единна държава.

Чувствителността на Австрия и Естония по енергийните теми ще направи ключова темата за свързаността:

В сравнение с много страни от ЕС, които отдавна са развили колективност, реверсиране и прехвърляне на енергийни потоци от една посока в друга, страните от Централна и Източна Европа, по някакви причини, имат по-голямо предизвикателство, особено ние.

За подготовката на българското председателство, което ще е през първата половина на 2018 година, ще бъдат проведени редица обучения на кадри. Също така ще бъде извършен основен ремонт на редица сгради, сред които НДК.

Вече има оферти за обучение на 1700 души от българската администрация във връзка с председателството ни на Съвета на ЕС, като обучението ще започне интензивно от януари и трябва да приключи до октомври догодина.

Това каза вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от БТА. Българската администрация всъщност е доста подготвена, коментира тя. Според нея проблемът е в координацията, например как да се координира интересът на околната среда с този на промишлеността.

Кунева изрази притеснение "как комуникираме България навън и как комуникираме Европа в България". Досега от националния бюджет няма даден нито лев за българското председателство на Съвета на ЕС, всички пари дотук са давани през т.нар. комуникационна стратегия, уточни Кунева и допълни, че на този етап средствата са много скромни.

На въпрос как оценява хипотезата, в която българското правителство сменя кандидатурата си за генерален секретар на ООН, Меглена Кунева каза, че не е добре да се говори по хипотези и не е сериозно да коментира публикации в пресата.

Част от пресконференцията може да видите в Youtube канала на агенция BGNES

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.