Вие сте тук

Ирина Бокова е кандидат на България поне до 26 септември

вторник, 13 Септември, 2016 - 13:00
Тема: 

Правителството продължава да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщи преди заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов.
Подкрепата ни ще продължи поне до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати, посочи той.

"Поканих днес Ирина Бокова, но тя ми отговори, че била на работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, когато те кани едно правителство, което те номинира, но държах да го кажа в нейно присъствие." Това заяви премиерът преди заседанието на Правителството, цитиран от БТА.

Предишното правителство /на ГЕРБ/ работи много активно за избирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО, каза Борисов. Много преди да дойде времето за кандидатурите за генерален секретар на ООН, преди няколко години в последните дни на управлението на предходния  кабинет, Орешарски реши да номинира Бокова, въпреки че знаеше, че има много години дотогава. Те го направиха и никой не си направи труда да ме попита, посочи Борисов.

Правителството ни се опитва да има приемственост и затова и ние потвърдихме с решение на МС кандидатурата на Ирина Бокова, обясни той.

Започнаха изслушванията на кандидатите и тук някои започнаха да спекулират с нашата подкрепа за Бокова, отбеляза Борисов.    

"Изпратихме много писма за подкрепа на нашата кандидатура, като се почне от японския император и се стигне до Тереза Мей (премиер на Великобритания), до всички крале, президенти, и от мен - до премиерите на страните", каза Борисов.

Всичко това показва, че сме работили честно и почтено за избора на госпожа Бокова и не приемам, че е била издигната по-късно. Тя беше издигната две години преди да й дойде времето, заяви Борисов. Полагаме огромни усиля и ще ги полагаме, но не бих допуснал някой да си играе с името на България и с нашия суверенитет. С тези писма сме помолили всички в света, а тези, с които сме по-близки, сме ги помолили максимално да съдействат и да ни подкрепят.

Вече минаха четири изслушвания и нашият кандидат е трети, пети или седми. Пред нас вече са Македония и Сърбия. Някой иска недоброто си представяне да го припише на мен, на вас и на България, каза Борисов. Ако това беше кандидат на ГЕРБ, да съм го отзовал много отдавна, както стана с Румяна Желева (кандидат за еврокомисар в предишния мандат на Бойко Борисов). След като има кандидат на първо място, и пред нас са Македония и Сърбия, ние получаваме коментари, че едва ли не ще провалим тази кандидатура, и да издигнем някой друг. Казал съм, че няма да се кандидатирам за президент, но защо да не се кандидатирам за ООН, заяви Борисов, като уточни, че това е шега.

Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура и не съм го допуснал, посочи той. Накрая, в Съвета за сигурност на ООН трябва да изберат един  кандидат - тук му казваме пазарлъци, а в света му казват консултации - ние сме ги правили и ще го правим до 26 септември. "Ще направим всички усилия Бокова да влезе в първите двама и след това вече гласуването е с цветни бюлетини", каза Борисов.

Спекулациите за чужда намеса тръгват от медиите, посочи министърът на външните работи Даниел Митов. Българското правителство не желае да бъде забърквано за подобни уговорки за смяна на кандидата. Няма да се повлияем и да зависим от решения на трети държави, каза Митов. По никакъв начин реакциите на Руската федерация не могат да бъдат четени в полза или вреда на когото и да било. Никой не ни се меси в решенията и не проявява пристрастия. Държавите все още имат възможност да оформят своето решение, заяви Митов.

Министър Вежди Рашидов добави, че е било ясно на коя партия симпатизира Ирина Бокова, когато се кандидатирала в ЮНЕСКО, но това е била българска кандидатура, а ние винаги сме подкрепяли българското. Бях упълномощен да убеждавам посланиците за избора на Бокова за председател на ЮНЕСКО, добави той.

Дори спекулата, че генералният секретар на ООН трябва да е жена от Югоизточна Европа, не е писано правило и може да се нарушава, каза Бойко Борисов. Отдавна половете в цивилизования свят са равни, добави той.

Пожелавам успех на Бокова, до 26-и има цялата ни подкрепа, заяви премиерът. След 26-и ще преценим какво да правим, добави той.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.