Вие сте тук

Столицата ще е един от първите градове в Европа, покрити изцяло от мрежа от типа LoRaWAN

Дата на публикуване: 
вторник, 13 Септември, 2016 - 15:44

Млада компания, специализирана в IoT хардуерни и софтуерни разработки, стартира днес пилотно в София мрежа за Internet of Things приложения. Столицата ще е един от първите градове в Европа, покрити изцяло от мрежа от типа LoRaWAN и първият с толкова широко покритие на 802.15.4. 6lowpan.io е основана от български хардуерни и софтуерни инженери, живеещи в САЩ, Испания и България и разработва хардуер и софтуер, имащ амбицията да свърже всички текущи мрежови протоколи в IoT света.

Приложението на новата мрежа е изключително широко и може да послужи за оптимизация на услуги и дейности в различни сфери:

  • При здравните услуги мрежата може да служи в помощ на възрастни и трудно подвижни хора - за наблюдение на здравното им състояние, за изграждане на система за автоматично уведомяване и напомняне за лекарства, рецепти, паник бутони и други; за осъществяване на двустранна връзка между пациенти и болници.
  • Спортни услуги - комбинацията от BLE и LoRaWAN дава възможност за постоянна свързаност към системи за спорт без нуждата от телефон.
  • Градска среда - наблюдение на състоянието на градовете: замърсяване на въздуха, температура, улично осветление, сигурност, транспорт и други.
  • Земеделие - наблюдение на почва, влажност, състояние на реколтата, автоматизирано напояване, наторяване и т.н.
  • Smart grid - връзка между сгради и доставчици на вода, ток, топлинна енергия. Адаптивно подаване на нужните ресурси с цел оптимизация на разходите и намаляване на вредните емисии.
  • Digital signage - системи с известяване от типа цифрови надписи: спирки, натоварване на транспортни артерии, температура и т.н.
  • Комунални услуги - автоматизирано отчитане на ток, вода, топлинна енергия.
  • Автоматизирани сгради и домове - комуникация между свързания гражданин и заобикалящата го среда. Данните се използват за аналитична дейност и автоматично адаптиране към нуждите на човек. През IoT сензорите и данните от тях се постига по-добро качество на живот, по-добър здравен статус, по-ниски разходи и вредни емисии.

В основата на софтуера на 6lowpan.io стои операционна система Linux и мрежовата технология IPv6, а за да осигури поддръжката, надеждността и свързаността, компанията използва компресионната технология 6lowpan.io. Хардуерът, разработен от стартъпа, осигурява лесна и бърза интеграция между основните три протокола в IoT света: BLE (bluetooth low energy) за мрежи от много близко разстояние; 802.15.4 за мрежи от средно разстояние и LoRaWAN за мрежи на големи разстояния.

„Първоначално идеята ни беше да съберем две технологии (BLE и 802.15.4) и да ги накараме да говорят общ език. За целта използвахме протокол, известен като 6lowpan.io или стандартния IPv6, но адаптиран за мрежи с много ниска консумация на енергия, работещи предимно на батерии и много близки разстояния”, споделя как се е зародила идеята един от основателите на компанията Илиян Стоянов. „В последствие добавихме и технология за много големи разстояния известна като LoRaWAN и така събрахме в един хардуер 3 различни мрежови протокола, осигуряващи различни нива на свързаност и ги накарахме да работят заедно през IPv6”, допълва той.

В основата на технологичните решения на 6lowpan.io, освен лесната поддръжка и ниската цена, определящ фактор е и консумираната енергия. И трите мрежови протокола са известни с изключително ниската си консумация на енергия и осигуряват непрекъсваема свързаност с обикновени батерии от няколко месеца до няколко години, което отговаря на мисията на компанията не само да оптимизира консумацията на енергия, но и да намали въглеродния отпечатък. В същото време софтуерният подход на 6lowpan.io дава възможност за лесна интеграция с аналитични платформи и такива с изкуствен интелект като IBM's Watson, Microsoft's IoT Azure cloud и Autodesk Fusion Connect

За 6lowpan.io

"6lowpan.io е компания, основана миналата година в Барселона, от инженери с дългогодишен международен опит в софтуерния и хардуерния сектор. Съоснователите на компанията са Илиян Стоянов, Анатолий Атанасов и Динко Цанев. Илиян и Анатолий са специалисти с дългогодишен опит в бранша, натрупан в гигантите в индустрията като HP, Cisco, IBM, Skrill, Uber и са работили над различни софтуерни и хардуерни проекти за Nokia, Samba, RedHat, VISA и Linux kernel. Динко има дългогодишен опит с логистична дейност в една от водещите компании в хранително-вкусовата промишленост в САЩ - Krispy Kreme.

Освен амбицията да свърже всички текущи мрежови протоколи в IoT света, основна мисия на компанията е и да направи хардуера лесно достъпен, както от потребителска, така и от финансова гледна точка. С помощта на собствените си хардуерни разработки компанията се стреми да дава лесна достъпност, както на мрежовите устройства, така и на сензорите.