Вие сте тук

Референдумът в Унгария отхвърли квотите за мигранти, но е невалиден

понеделник, 3 Октомври, 2016 - 09:56
Тема: 

Унгарците категорично отхвърлиха на референдум мигрантските квоти на Европейския съюз, но гласуването беше признато за невалидно заради ниска избирателна активност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителството обяви "съкрушителна победа", но анализатори определиха резултата като "смущаващо, но не напълно катастрофално поражение" за министър-председателя Виктор Орбан.

Според оповестените данни 98,3 процента от унгарците, гласували на референдума, са подкрепили правителството, отхвърляйки каквито и да е задължителни квоти на ЕС за приемане на бежанци. Избирателната активност обаче е била 43,9 процента - под прага от 50 процента, необходим, за да бъде признато гласуването за действително.

Орбан приветства "забележителния" резултат от референдума и каза, че гласуването трябва да бъде взето предвид от тези, които вземат решенията в общността, посочва Ройтерс.

"Тринайсет години след като голямо мнозинство от унгарците гласува на референдум за присъединяване към ЕС, днес унгарците отново направиха така, че гласът им да се чуе по европейски въпрос", заяви снощи Орбан на пресконференция.

"Ние постигнахме забележителен резултат, защото надминахме резултата от референдума за присъединяването", каза той.

Орбан заяви, че ще предложи да бъде внесено изменение в унгарската конституция, така че резултатът от референдума да получи законова сила.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн каза, че ниската избирателна активност на референдума е била "пасивна съпротива" на унгарците срещу курса на правителството на Орбан, отбелязват ТАСС и ДПА.

"Това не е добър ден за Орбан и не е толкова лош за Унгария и ЕС", заяви той.

Според него унгарците са показали, че са по-проевропейски настроени от своето правителство.

"Надявам се, че ние в ЕС последователно ще застанем на страната на мнозинството унгарци и против курса на унгарското правителство. Унгария заслужава нашето доверие", заяви Аселборн.

/БТА/

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.