Вие сте тук

Турция е постигнала споразумение с коалицията срещу "Ислямска държава" за участие в операцията в Мосул

Дата на публикуване: 
сряда, 19 Октомври, 2016 - 12:29

Турция е постигнала споразумение с водената от САЩ международна коалиция за участие в операцията по отвоюване на иракския град Мосул от "Ислямска държава", обяви военният министър Фикри Ъшък. Договорено е участие в операцията на турските военновъздушни сили. Министърът подчерта, че без Анкара е невъзможно да се вземат решения за бъдещето на Мосул, съобщава БНР.

Междувременно Турция препоръча на гражданите си да не пътуват в Ирак, а тези, които се намират там, да се върнат незабавно. В съобщение от външното министерство се посочва, че освен Багдад, още 15 провинции са опасни поради операцията за освобождаване на Мосул.

Вчера в Багдад имаше протести пред турското посолство заради участието на Турция.

 

По-рано от информация от иракския град Мосул стана ясно, че ислямските джихадисти задържат със сила населението на града, за да го използват като жив щит при настъплението на правителствените сили.

Битката, която започна в понеделник, засега се води в селата в района, населени предимно с кюрди.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик предупреди, че около 200 000 души се очаква да напуснат Мосул в първите седмици на офанзивата. Броят на бежанците може да достигне 1 милион и това ще предизвика истинска хуманитарна криза, смятат в ООН.

Американски самолети разпръснаха над Мосул хиляди брошури със съвети към хората в града как да сведат до минимум рисковете за живота и имуществото си по време на сраженията.

До момента най-малко 2000 иракски бежанци, напуснали Мосул, са струпани по границата със североизточната сирийска провинция Хасака, контролирана от кюрдските сили за самоотбрана, съобщи агенция Фират, цитирана от ТАСС, предава БТА.

Нараства бежанският поток от Мосул, където иракските войски започнаха на 17 октомври операция срещу терористите от групировката  ИДИЛ сочат данните на Фират. Според изчисления на Върховния комисариат на ООН за бежанците в провинция Хасака са се изселили тази година вече 50-60 хиляди иракчани, избягали от териториите под контрола на така наречената „Ислямска държава”.

 

 В социалните мрежи Facebook и Twitter може да следите новините от Мосул с хаштaга #Mosul