Вие сте тук

Седем души са задържани във връзка с убийството на руския посланик в Анкара

вторник, 20 Декември, 2016 - 12:42

Материалът е на БНР.

Турската полиция е задържала седем души във връзка с убийството на руския посланик в Анкара Андрей Карлов, който беше прострелян снощи в изложбена галерия. Нападателят, който беше убит от полицията, е идентифициран. Това е 22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ, полицай с 2-годишен стаж в силите за борба срещу безредиците. 

Убийството беше окачествено като терористичен акт. 

Сред задържаните са родителите и сестрата на нападателя. От жилището на Мевлют Мерт Алтънташ е иззета документация. 

За атентата властите подозират фетулахистката терористична организация "Фето". Нападателят е бил на квартира при журналист от вестник "Заман", бивш орган на групировката.

Убийството на руския дипломат шокира обществото и света. Анализаторите констатират, че нищо в Анкара вече няма да е както досега и се питат дали и как ще бъде преодоляна травмата. Дипломатическите мисии на Русия, САЩ и Иран останаха затворени днес. Руски представители пристигнаха в турската столица, за да се включат в разследването на убийството. 

Около случая има няколко въпросителни – защо посланикът е бил без лична охрана на изложбата; защо докато е закаран в болницата са изминали около 40 минути; към коя религиозна групировка принадлежи убиецът-полицай, който крещял "Аллах Акбар, Алепо, всички сте убийци". Турските власти разследват две версии – първата е за участие на гюленисти, а втората – на ислямски терористи, като и двете се свързват със ситуацията в Сирия. Не се изключва и възможността убийството да е провокация срещу нормализирането на турско-руските отношения.

Поръчителите на убийството на посланика на Русия в Турция няма да успеят да подкопаят процеса на нормализиране на двустранните отношения, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Турският му колега Мевлют Чавушоглу каза, че целта на покушението е да провали уреждането на конфликта в Сирия. Турция и Русия обаче няма да допуснат това, подчерта Чавушоглу, който пристигна снощи в Москва. 

Властите съобщиха, че мъж е открил огън край посолството на САЩ в Анкара. Няма пострадали. Нападателят е бил задържан от полицията, но не се съобщават подробности. Предполага се, че той е свързан с терористи от "Ислямска държава", които преди време отправиха предупреждение за атентати срещу посолства и дипломати.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.